Извонредното просо е безглутенска житарка која нé обезбедува со многу нутриенти, а притоа има и сладок и пријатен вкус. Уште една важна и одлична карактеристика на просото е тоа што за разлика од другите житарки кои го закиселуваат организмот, тоа има спротивен ефект и го алкализира нашиот организам.

Поради својот состав просото има одличен ефект на нашето здравје, па затоа во продолжение ви нудиме информации за здравствените придобивки од употребата на просото:
- Просото го алкализира нашето тело и е многу лесно сварлива храна.
- Му помага на нашето дебело црево да се хидрира и со тоа се спречува појава на опстипација (запек).
- Некои материи од просото може да се најдат и во улога на храна потребна за функција на „добрите “ бактерии кои се наоѓаат во нашите црева и чие присуство е многу важно за добро здравје.
- Просото има понизок гликемичен индекс за разлика од пченицата и оризот, па е многу добро за исхрана на дијабетичари или лица кои имаат потреба да го контролираат шеќерот во крвта.
- Магнезиумот од просото може да ги ублажи мигренозните болки и срцевите удари.
- Научници од Јужна Кореја во своите истражувања откриле дека просото го намалува нивото на Ц-реактивен протеин во организмот и нивото на триглицериди, па затоа се смета дека може да помогне во превенција од кардиоваскуларни болести.
- Сите видови на просо се богати со моќни антиоксиданси кои нé штитат од оштетувања предизвикани од штетни супстанци.
- Просото не содржи глутен и е хипоалергена намирница што го прави одличен избор за чувствителни лица.
- Просото содржи доволно количество на протеини, па затоа може да биде важен извор на протеини во вегетаријанската исхрана.
- Витаминот Б3 од просото може да го намали нивото на холестерол во организмот.
Автор: Маја Велковска.