Убавото време во пролетните денови ќе ве инспирира да направите скара или да испечете месо во рерна. Затоа, ви откриваме проверени трикови и совети за подготовка на месо!
Месото може да биде највкусно, ако добро знаеме да го припремиме! – Па, за да ги избегнете типичните грешки во процесот на готвење, ви издвојуваме неколку трикови од вештите готвачи кои од вас можат да направат вистински експерт во кујната.
Еве за кои совети станува збор:
- Месото за скара не смее да биде директно извадено од фрижидер. Најдобро е да биде на собна температура неколку часа. Пред печењето, месото мора да биде суво, а добро е и малку да се премачка со масло. Месото се посолува и се зачинува откако е печено, затоа што солта ja повлекува водата, што може да влијае на сочноста. Ако претходно го посолите, при печењето целиот сок ќе се исцеди и месото ќе биде суво, а запечените зачини ќе му дадат непријатен мирис.
- Меленото месо ќе биде помеко ако се меша со крем сирење, наместо со презла или леб.
- Пилешкото месо ќе има крцкава кора ако се прелива со сок од лимон разреден во малку вода за време на печењето.
- Ако сокот за печење е малку загорен и има горчлив вкус, извадете го месото од тавата и сокот истурете го во друг сад. Во тавата ставете коцка за супа и неколку лажици вино. Вратете го место во тавата и продолжете со печење.
- Во тавата за печење може да додадете малку павлака и ќе добиете вкусен прелив за прилог.
- Кога сакате да печете месо или зеленчук во алуминиумска фолија, употребете ја сјајната страна на истата, а потоа внимателно подигнете ги и свиткајте ги краевите за да не излегува сок при печењето. Добро е да се знае дека печењето во алуминиумска фолија трае малку подолго, отколку печењето во обична тава, но сочноста на месото е голема и вреди.
- Ако месото го чувате во фрижидер, потрудете се да биде соодветно спакувано, за да не прима мириси. Исто така, употребете го најкасно за 1 до 2 дена.
- Кога печете месо што подолго стоело во замрзнувач, при печењето ставете и неколку парчиња сечкан корен од целер. Така месото ќе биде посочно и многу повкусно.
- Секое месо што сакате да го пржите, ќе биде многу повкусно и помеко ако претходно кратко време го ставите во млеко. За тоа време месото треба да биде во фрижидер.
- Црниот дроб ќе биде помек и повкусен ако го премачкате со неколку капки вински оцет пред пржењето. Не треба да се посолува пред пржење, бидејќи месото ќе биде жилаво.
Совет плус:
При набавката купувајте свежо месо од проверени производители, а наша препорака се Агриа. Месото е со врвен македонски квалитет, кој се должи на принципот од „нива до трпеза“. Свежото месо може да го најдете во месарниците на Агриа ширум земјава, а исто и во маркетите на Тинекс и Рамстор. За сите новости и акции посетете ја новата веб страница на Агриа и следете ги на нивната фан страница на Facebook.
Ви препорачуваме да прочитате: 12 совети за подготовка на ќофтиња од мелено месо.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Спонзориран текст.