За црните сливи се вели дека се вистински природни мултивитамини кои го штитат здравјето и го подобруваат варењето на храната. А компотот, мармаладот и џемот од црни сливи се едни од навкусните. Затоа ви предлагаме 3 испробани рецепти за џем и компот од црни сливи без конзерванси.
Џем од црни сливи во рерна
Еден од џемовите кој традиционално се припрема во нашите домови е џем од црни сливи. Овој џем највкусен е на парче леб или може да го користите како фил за колачи. За негова подготовка најдобро е да се користат зрели, меки, црни сливи. Нема потреба да губите време за мешање, затоа што се прави брзо и лесно. Рецептот за џемот од црни сливи во рерна, прочитајте го тука.

Здрав џем од модри сливи и мед
Еден од џемовите кој традиционално се припрема во нашите домови е џем од црни сливи. А ние овој пат решивме да пробаме да го направиме во поздрава варијанта и наместо шеќер, ставивме мед. Вкусот на овој џем од црни сливи и мед е многу подобар во споредба со џемот направен со шеќер, па ви предлагаме и да го пробате овој рецепт. Рецептот за здравиот џем од црни сливи и мед, прочитајте го тука.
Домашен компот од црни сливи
Домашно и освежително за целата година, а брзо и лесно за правење. Токму тоа е домашниот компот од црни сливи. Секоја година си правиме во 20-тина тегли. Без конзерванси, за целото семејство. Рецептот за домашниот компот од црни сливи, прочитајте го тука.
Ви предлагаме да прочитате: Црни сливи – природен извор на антиоксиданси.