Браунис со темно чоколадо - без шеќер и брашно

Браунис со темно чоколадо – без шеќер и брашно

Браунис со темно чоколадо, за лесно и вкусно чоколадно уживање! Брз и едноставен рецепт за оние денови кога посакувате нешто благо, а немате доволно слободно време за да си подготвите. А најдобро од сѐ е тоа што не содржи шеќер и брашно.

Рецептот ни го откри Цветанка, наша пријателка и членка во групата на Сѐ за храна. Таа вели: Ова е сигурно најдобриот и највкусниот браунис колач. Не ви треба ниту премногу труд, ниту премногу време, и што е најважно, се подготвува само неколку едноставни состојки.“  –  А постапката за подготовка на овој браунис со темно чоколадо може да ја погледнете тука.

Браунис со темно чоколадо - без шеќер и брашно

Состојки:

  • 12 урми
  • 100 г непечени бадеми
  • 50 г овес
  • 4 јајца
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1/4 лажичка сол
  • 85 г какао
  • 100 мл растопено кокосово масло
  • парчиња темно чоколадо.

Подготовка:

  1. Урмите прелијте ги со топла вода и оставете ги да отстојат 10 минути.
  2. Бадемите и овесот ставете ги во блендер и изблендирајте ги. Ставете ги во посебен сад.
  3. Урмите исчистете ги и ставете ги во блендер. Додајте ги јајцата, екстрактот од ванила, солта, кокосовото масло, содата и какаото. Изблендирајте за состојките да се изедначат.
  4. Потоа, додајте ги бадемите и овесот и повторно изблендирајте за да добиете хомогена смеса.
  5. Смесата ставете ја во тава претходно обложена со хартија за печење. Врз смесата ставете парчиња темно чоколадо. Печете во претходно загреана рерна на 180 степени, околу 40 минути.
  6. По желба, готовиот браунис колач декорирајте го со растопено темно чоколадо и послужете го. На здравје!

Автор на рецептот: Цветанка Белички.

Ви предлагаме да прочитате: Посен чоколаден колач со лешници.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: