Векна со фил од сирење и афион 1

Векна со фил од сирење и афион

Вакво нешто е невозможно да не се проба! И обичен леб да касне човек кога е топол е неодолив, а вака припремената векна со фил од сирење и афион е врвот на вкусното доживување!

На Катерина срдечно и се заглагодаруваме за рецептот, а во прва можна прилика ќе го пробаме.

Векна со фил од сирење и афион 2

Состојки:

За тесто:

  • 300 грама брашно
  • 50 грама рендано сирење (грана, пармезан или друго тврдо сирење)
  • 15 грама свеж квасец
  • 90 мл млеко
  • 1 лажичка шеќер
  • 125 мл јогурт
  • 1 јајце
  • 1/2 лажичка сол.

За премачкување и посипување:

  • маслиново масло по потреба
  • сирење по потреба
  • афион по потреба.

Подготовка:

  1. Млекото стоплете го, па во него растворете ги шеќерот и квасецот.
  2. Во подлабок сад измешајте ги брашното и сирењето.
  3. Додајте ги растворениот квасец, јогуртот, разматеното јајце и солта.
  4. Од состојките замесете тесто и оставете го да нарасне.
  5. Откако ќе нарасне расукајте правоаголна кора со дебелина од 5 мм, па премачкајте ја со маслиново масло и посипете ја со сирење и афион.
  6. Така припремената кора исечете ја на правоаголници.
  7. Пред да започнете со редењето на парчињата пприпремете го калапот за векна, така што ќе го обложите со хартија за печење.
  8. Наредете ги парчињата тесто, премачкајте ги со маслиново масло и оставете ја векната да нараснува за време од 1 час на топла (собна) температура.
  9. Печете во загреана рерна на 200 степени, за време од околу 20 минути и на здравје!

Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.

Ви препорачуваме да прочитате: Домашен леб со фета сирење.

Сподели: