домашен бурек со мелено месо

Домашен бурек со месо – со готови кори, без месење

За љубителите на печива, споделуваме одличен рецепт за домашен бурек со месо! Што има повкусно од топол домашен бурек и чаша јогурт за појадок? 

Нема потреба од месење, затоа што бурекот се прави со готови кори и  највкусното домашно месо од Агриа. Сега секој може да биде мајстор за бурек со овој рецепт! Ако не веруваш, следи ги насоките и испробај го рецептот.  

бурек со мелено месо

Состојки:

  • 500 грама кори за пита со средна дебелина
  • 250 милилитри вода
  • ½ чаша масло
  • 1 мала лажичка сол.

За фил:

  • 400 гр мелено месо од Агриа
  • 1 главица ситно сечкан кромид
  • 2 лажици масло 
  • 50 мл вода 
  • ½ мала лажичка црн пипер
  • 1 мала лажичка мешан сув зачин.

Подготовка:

  1. Прво подгответе го филот. Во тава на оган ставете го маслото. Што се загрее додајте го ситно сечканиот кромид и пропржете го. 
  2. Потоа додајте го меленото месо и зачинете со црн пипер и мешан зачин. Кратко пропржете го и додајте ја водата. Оставете да се пропржи додека месото ја смени бојата. Не пржете го многу, за да не стане суво при печењето.
  3. Во длабок сад измешајте ги водата, маслото и солта.
  4. Во намрсена тава со пречник од 24-26 сантиметри ставете 2 до 3 кори, а краевите оставете ги да висат надвор од плехот. Притоа секоја од корите попрскајте ја со смесата од вода и масло.
  5. Одвојте 2 кори кои подоцна ќе ги искористите за покривање на бурекот, а останатите кори поделете ги на 3 дела.
  6. Секоја од корите од првиот дел ставете ја во тавата за печење (малку изгужвајте ја) и пропрскајте ја со смесата од масло и вода.
  7. Смесата од масло и вода внимателно распоредете ја така да ви останат уште 2 лажици за да го попрскате бурекот од горната страна.
  8. Врз првиот дел кори, нанесете од половина филот со мелено месо. Врз месото ставете го вториот дел од корите, а притоа секоја од нив попрскајте ја со смесата од масло и вода. 
  9. Штом завршивте со корите од вториот дел распоредете го преостанатиот фил со мелено месо, а потоа постапката со попрскување повторете ја со преостанатите кори.
  10. На крај, деловите од корите кои висеа надвор од тавата, ставете ги внатре. Двете кори кои ги одделивте на почетокот, попрскајте ги со смесата од масло и вода и ставете ги на горната страна, како капак. Со останата смеса од масло, попрскајте го бурекот.
  11. Бурекот ставете го во загреана рерна на 175 – 200 степени, да се пече за време од 40 до 60 минути додека добие убава златно-кафеава боја.
  12. Печениот домашен бурек со готови кори и месо оставете го кратко да се излади, а потоа превртете го на дрвена даска и исечете го на парчиња. На здравје!

Совети плус:

  • Бурекот може да го направиш со мешано или јунешко мелено месо. Посети ги месарниците на Агриа во Битола, Штип и Велес, и набави месо по твој вкус. Секогаш свежо и со врвен квалитет!
  • Ако по пржењето месото е суво, додај уште малку топла вода и остави го 5 минути за да ја упие течноста.

Може да освоиш подарок!

Дали знаеш дека Агриа и Тинекс ги наградуваат најлојаните потрошувачи? Погледни како може да учествуваш и да освоиш една од вредните награди. За сите новости и акции посетете ја веб страницата на Агриа и следете ги на Facebook и Instagram.

Може да те интересира: Цигара бурек со месо и сирење.

*Рецептот е овозможен од Агриа.

Сподели: