Домашен интегрален леб со четири семиња

Мирисот на топло печениот леб е еден од најомилените во кујната! А кога лебот е направен со интегрално брашно и со четири семиња – лен, сусам, тиква и сончоглед, тогаш е вистинско уживање за очи и душа. Одвојте малку време и направете домашен интегрален леб.

Супер е за појадок, а одлично се вклопува со солени и слатки намази. Почестете го семејството и пријателите, без да се грижите дали ќе им се допадне или не. Вкусот е гарантиран од нас.

интегрален леб со семиња

Состојки:

За глазура:

  • 1 белка од јајце
  • 1 лажица вода
  • микс од четирите семиња – лен, сусам, тиква и сончоглед.

Подготовка:

  1. Во длабок сад за месење ставете ги шеќерот и топлата вода. Додајте го квасецот и измешајте со дрвена лажица. Оставете го квасецот да нарасне за време од 5 до 10 минути.
  2. Во садот со квасецот додајте го маслиновото масло, 2 чаши брашно, 1 ½ од интегралното брашно, миксот од четирите семиња, солта и мешајте додека тестото започне да се формира.
  3. Постепено додавајте го преостанатото интегрално брашно, а по потреба додајте го и белото брашно. Врз набрашнета работна маса ставете го тестото и месете го за време од 10 до 15 минути. Тестото може да е лепливо, но немојте да додавате брашно.
  4. Садот за месење премачкајте го со масло и оставете го тестото да нарасне двојно за време од 60 до 90 минути. Потоа, тестото со нежно месење обликувајте го во форма на леб и ставете го во намрсен калап или тава за печење. Повторно оставете го да нарасне за време од 30 до 45 минути.
  5. Рерната загрејте ја на 220 степени.
  6. Белката од јајцето и водата изматете ги заедно со виљушка. Со помош на готварска четка премачкајте го лебот пред да го печете. Поросете го со миксот од четирите семиња по површината.
  7. Лебот печете го во рерната за време од 20 минути, а потоа покријте го со фолија (по потреба). Намалете ја температурата на 200 степени и продолжете со печење уште 10 минути, а по потреба продолжете со печењето.
  8. По печењето лебот со четирите семиња оставете го да се излади, а потоа исечете парчиња. Чувајте го херметички затворена ќеса на собна температура. На здравје!

Ви предлагаме да прочитате: Крцкав интегрален леб со маслинки без месење.

Сподели: