Леб со маслинки, ореви и сушени домати

Леб со маслинки, ореви и сушени домати

Не постои некој кој може да му одолее на мирисот на свежо печен леб, а посебно ког е вака симпатично припремен со многу љубов и интересни состојки кои го дополнуваат вкусот. Ова е нешто што мора да се проба!

Нашата пријателка од блогот trydiani е вистински талент за прекрасни кулинарски нешта. Одлично ќе ви се вклопи во секоја обична и свечена пригода.

Леб со маслинки, ореви и сушени домати

Состојки:

  • 2,5 чаша бело брашно
  • 1/2 чаша интегрално брашно
  • 1 чаша топла вода
  • 20 гр. свеж квасец
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 лажиче шеќер
  • прстофат сол
  • 1 лажиче оцет
  • 1/2 чаша исечкано маслинки
  • 1/3 чаша сечкани ореви
  • 1 лажица сечкани суви домати
  • 1 до 2 лажици маслиново масло за премачкување

Подготовка:

  1. Во сад се ставаат квасец, шеќер, 50 мл вода, 1 лажица брашно, се меша и се остава 10 минути, за да нарасне квасецот.
  2. Во длабок сад за месење се ставаат брашното, солта, нараснатиот квасец, преостаната вода, оцетот и маслиново масло. Смесата се меси додека се добие хомогено и меко тесто.
  3. Потоа се става да нарасне за време од 1,5 часа во покриен сад, на топло место.
  4. Од нараснатото тесто се развлекува кора, се премачкува со маслиново масло и се посипува со исечкани маслинки, ореви и суви домати.
  5. Кората се обликува во форма на ролат и се става во намрсен сад, обложен со хартија за печење.
  6. Лебот се остава да нарасне дополнителни 30 минути. Пред печење, лебот попречно се засекува и се премачкува со маслиново масло.
  7. Се пече во претходно загреана рерна на 180 степени за време од 30 до 35 минути.

Сподели: