„Ако насловот ве натера да се запрашате дали има компир во оваа мусака, да ви одговорам одма, да има! Но, идејата овој пат, ми беше да испробам сосем нов вкус и да ви кажам воопшто не се каам, излезе толку добро, што одлучив да ја споделам и со сите вас. Мојот најнов рецепт за главно јадење е мусака со модар патлиџан и домат, а како ,,јаготка на шлагот” додадов и малку кашкавал на крајот од печењето. Што да ви кажам, вкусен рај за сетилата!“ – вели Катерина Шамбевска Спасеновска уредник и фудблогер од нашиот тим.
„Претходно ви припремив и мусака со спанаќ и сирење – рецептот е на линков, која наиде на безброј позитивни коментари, па ве охрабрувам да ја пробате и оваа. Морам да напоменам, рецептот го приготвив без масло и не е грешка што е изоставено од состојките. Целта ми беше да добијам што поздрава варијанта на оброк и што побогата со зеленчук, па се надевам ќе уживате.“ – додава Катерина, а за повеќе интересни рецепти од неа, погледнете го нејзиниот Инстаграм профил @katerina.shambevska.

Состојки:
За 2 порции:
- 400 г мелено месо
- 2 главици кромид
- 2 средно големи компири (400 г)
- 1/2 или 1/3 модар патлиџан зависно од големината
- 1 помал и 1/2 поголем црвен домат
- околу 50г Кораб мешан кашкавал (по вкус)
- сол, црн пипер и оригано, по вкус
- 2-3 лажички путер
- 50-100 мл вода за варење на мусаката (зависно дали во два или во еден сад).
Подготовка:
- Меленото месо ставете го во нелеплива тава на тивок оган и повремено мешајте.
- По 5 до 10 минути додајте го ситно сечканиот кромид. Мешајте повремено и почекајте кромидот да добие стаклест изглед. Во меѓувреме, по потреба додајте малку вода.
- Зачинете по вкус со горенаведените зачини.
- Компирите измијте ги, излупете ги и насечете ги на тенки кругови.
- Модриот патлиџан измијте го и нелупен насечете го на тенки кругови.
- Во два помали глинени садови или во еден поголем сад, наредете ја мусаката. Прво ставете од круговите компири, па додајте го филот со месото, а потоа наредете одозгора од круговите модар патлиџан. Додајте ја водата, па одозгора распоредете го путерот и зачинете.
- Ставете да се печи на 230 степени, околу 45 минути.
- Извадете ја од рерна и одозгора наредете кругови црвен домат. Тоа ќе и даде сочност и нема да изгорат модрите патлиџани.
- На крај, ставете неколку ленти или нарендајте кашкавал на површината. Додајте оригано и црн пипер за шмек и печете уште 20-тина минути. На здравје!
Препорака од авторот:
Ако ви се допадна рецептот, разгледајте ги моите профили каде објавувам испробани рецепти креирани во мојата кујна и заследете ме:
- Instagram:@katerina.shambevska
- Facebook:Katerina Sambevska Spasenovska.
Автор на рецепт и фотографии: Катерина Шамбевска Спасеновска, @katerina.shambevska.
Ви препорачуваме да прочитате: Суфле со кашкавал и модар патлиџан.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Поддржан рецепт.