Печена тиква со мед и фета сирење 1

Печена тиква со мед и фета сирење

Печената тиква со мед и фета сирење е одличен есенски рецепт, кој се припрема за околу 40 минути. Може да се јаде самостојно како салата, како полесна вечера или пак де се послужи како прилог со месо. Одлична е и ако ви дојдат ненајавени гости кои сакaте да ги изненадите со нешто ново и необично, а немате време да готвите јадење кое е комплицирано.

Па, искористете ги тиквите додека се уште ги има во изобилие на пазарите и израдувајте ги вашите најблиски со малку понеобична нејзина подготовка. Доколку купите малку поголема тиква може да си приготвите и брз ролат со тиква, па во целост да ја искористите оваа кралица на есента.

Печена тиква со мед и фета сирење 2

Состојки:

  • 600 грама тиква
  • 3 лажици маслиново масло
  • 2 лажици сусам
  • 3 лажици мед
  • 1 лажица оцет балсамико
  • 100 грама фета сирење
  • ½ лажица толчена лута пиперка
  • неколку ливчиња млад спанаќ
  • семки од тиква по желба
  • сол по вкус
  • црн пипер по вкус.

Подготовка:

  1. Најпрво излупете ја тиквата, исчистете ја од семките и исечете ја на помали коцки.
  2. Во тава ставете хартија за печење. Коцките тиква наредете ги во тавата и попрскајте ги со маслиновото масло. Тавата ставете ја во загреана рерна на 210 oC. Тиквата печете ја за време од 20 минути.
  3. Потоа, извадете ги коцките тиква и поросете ги со сусам и повторно вратете ги во рерна и печете ги уште дополнителни 10 минути.
  4. Вака подготвената тиква, прелијте ја со мед и оцет балсамико, поросете ја со толчената пиперка и лупени семки од тиква.
  5. На крај, додајте ги парчињата фета сирење и листовите свеж спанаќ. Зачинете ја со сол и црн пипер по вкус. Печената тиква со мед послужете ја додека е топла како прилог со месо, а може да се јади и како самостоен оброк или како ладна салата. На здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: 5 интересни начини за приготвување на тиква.

Сподели: