pohuvan prokelj

Посен рецепт за похуван прокељ

Сте пробале ли похуван прокељ? Од кујната на Лана ни доаѓа баш таков рецепт!

Претходно објавивме рецепти за печен прокељ во рерна и салата од прокељ со прелив од маслиново масло и лимон, а сега е време за нешто ново. Едноставно, лесно и многу вкусно.

похуван прокељ

Состојки:

  • 400 грама прокељ
  • пченкарно брашно
  • малку вода или пиво
  • сол
  • мелен црн пипер
  • буковска пипер.

Подготовка:

  1. Прокељот измијте го и сварете го во посолена вода за време од 10 минути. Потоа исцедете го.
  2. Измешајте го пченкарното брашно со малку вода за да се добие смеса погуста од таа за палачинки.
  3. Смесата зачинете ја со сол, црн пипер и буковска пипер. Ако не правите посна варијанта, можете да додадете и јајце во смесата.
  4. Варениот прокељ ставете го во смесата за похување и пропржете го во загреано масло. Пржењето на прокељот е кратко, малку да зарумени.
  5. На крај, извадете го кујнска хартија за да се впие вишокот на масло. Послужете го додека е топол со сезонска салата. На здравје!

Ви предлагаме да прочитате: Обарен прокељ со домашен прелив за 10 минути.

Сподели: