макарони со тиквички

Потпечени макарони со тиквички и сирење

Кога станува збор за лесни и едноставни рецепти, од кои се прават многу вкусни јадења, секогаш сакаме да ги знаеме. Комплицираните рецепти одземаат време и бараат поголемо кулинарско искуство, а ретко кој има толку слободно време. А Невена и овој пат не изненадува со многу убав рецепт за потпечени макарони со тиквички и сирење.

Гледајќи по состојките можеме да кажеме дека се многу вкусни и веќе се ставени на нашето неделно мени за дегустација.

потпечени макарони

Состојки:

  • 2 средни (500 гр) тиквички
  • 250 гр макарони
  • 200 гр рикота или изварка
  • 3 средни јајца
  • 200 мл павлака за готвење
  • по потреба масло
  • лебни трошки по потреба
  • по вкус сол.

Подготовка:

  1. Тиквичките излупете ги, исечете ги на крукчиња и наредете ги во плех обложен со хартија за печење. Посолете ги и попрскајте ги со масло. Ставете ги да се запечат во загреана рерна на 200 степени 20-25 минути колку да омекнат.
  2. Во тенџере на оган, на висока температура ставете 2 до 3 литри вода да се вари. Посолете ја и тенџерето покријте го со капак. Штом водата зоврие додајте ги макароните и намалете ја температурата. Макароните варете ги со повремено мешање во зависност од времето означено на пакувањето.
  3. Варените макарони исцедете ги.
  4. Испечените тиквички ставете ги во макароните, додајте ја рикотата или изварката, посолете по вкус и измешајте. Префрлете ги во плехче намачкано со путер или масло и посипано со лебни трошки. Попрскајте ги со масло.
  5. Јајцата изматете ги со павлаката и турете ги врз макароните.
  6. Ставете ги да се запечат во загреана рерна на 200 степени 30-на минути. Послужете ги топли со салата по желба. На здравје!

Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.

Ви предлагаме да прочитате: Брз рецепт за тестенини со тиквички.

Сподели: