Ова е одлично посно јадење кои има преубав вкус! Сме навикнале и воопшто не е чудно да јадеме похувано месо, но ретко кој се сетил да подготви похувани компири. За да биде тоа полесно и на малку поздрав начин, одлучивме да ги пробаме печени.
Може да ве интересира: Похувани пилешки прсти со сусам и ленено семе.

Состојки:
*за 4 лица
- 800 гр компири (најдобро со средна големина)
- 200 мл масло
- 1 рамна лажица сол
- 1 средно голем морков
- 1 корен целер
- 100 гр брашно
- 50 гр лебни трошки
- малку ситна црвена пипер.
Подготовка:
- Компирите излупете ги, измијте ги и ставете ги во сад со вода за да се варат. По желба исечете ги на крупни парчиња.
- Морковот и целерот исто така измијте ги и излупете ги. Исечете ги на ситни коцки, па ставете ги да се варат заедно со компирите. Додајте сол и оставете да се варат 15-тина минути.
- Со помош на решетката лажица извадете ги компирите во друг сад.
- Припремете ја мешавината од брашното, лебните трошки и пиперта.
- Во сад за печење турете малку масло и намрсете ја тавата во која ќе се печат похуваните компири. Доколку сакате, може да ставите хартија за печење наместо масло.
- Секој компир прво извалкајте го во смесата со лебни трошки, а потоа наредете го во тавата за печење.
- Ако употребувате масло за намрсување на тавата, додајте и малку вода пред да ги ставите да се печат. Похуваните компири ставете ги да се печат во рерна која претходно сте ја загреале на 220 степени, за време од 10-15 минути.
Ви препорачуваме да прочитате: 5 најчести грешки при похување на месо.