Празниците се прекрасна можност за да направиме нешто добро за себе и за своите сакани. Одлично потсетување да се сетиме на себе и на вистинските вредности на животот. Да ја негуваме грижата и љубовта едни кон други, да го прославуваме животот! Со големо задоволство споделуваме рецепт за празничен леб со суво овошје, кој освен што е прекрасен за очи, превкусен е и за јадење!
Од срце и се заблагодаруваме на Бетина за несебично споделениот рецепт и фотографијата. Прочитајте го и пробајте го пријатели.
Состојки:
За фил:
- 200 гр суви кајсии
- 125 гр суви смокви
- 125 гр суви урми
- 125 гр суво грозје
- 150 гр лешници
- 3 лажици мед
- 2 лажици рум
- 1 лажиче цимет
- 1/2 лажиче мелено каранфилче.
За тесто:
- 250 гр брашно
- 1 пакетче сув квасец (7гр)
- 1/4 лажиче сол
- 2 лажици мед
- 30 гр путер
- 125 мл млеко.
Подготовка:
- Сувото овошје (кајсиите, урмите и смоквите) исечкајте го на коцкички и ставете ги во длабок сад.
- Додајте го сувото грозје и лешниците. Потоа додајте ги медот, румот и зачините.
- Убаво измешајте, па садот покријте го со капак или фолија и оставете го да стои така најмалку еден час.
- Млекото ставете го во сад на оган, а во истиот додајтеги медот и путерот, па оставете да се загрее додека путерот се стопи. Течната смеса треба да биде млака, па се остава малку да излади.
- Во сад ставете ги брашното, солта и сувиот квасец, додадете го млекото со путерот и медот. Матете со спиралните маталки од миксерот, додека да започне тестото да се одвојува од страните од садот. Продолжете со рачно месење уште неколку минути.
- Ставете го тестото во сад, покријте го со крпа и оставете го да стои на топло за да нарасне, за време од околу 30 минути.
- Кога нараснало, додадето го сувото овошје и измесете повторно. Ако ви е полесно може тестото да го извлечете во кора, па да го стававите овошјето во средина, да го преклопите од сите страни со тесто и да започнете со месење.
- Се меси околу 10 минути, додека целото овошје се спои со тестото.
- Долгнавестиот калап навлажнете го со малку вода и ставете хартија за печење.
- Со влажни дланки оформете го тестото во долгнавеста форма, па ставете во калапот, покријте го со крпа и оставете го на топло околу 30-40 минути, за да нарасне.
- Рерната загрејте ја на 175 степени. Ставете го празничниот леб да се пече вкупно 75-85 минути. Кога ќе зарумени (отприлика после 30 мин печење) покријте го со фолија и оставете така до крајот на печењето.
- Пред крајот проверете со нож или чепкалка дали е лебот добро испечен и готов. Оставете убаво да се излади, па завиткајте го во фолија или хартија.
- Најдобро да отстои најмалку два дена (а уште подобро до две недели) во ладна просторија, но никако во фрижидер за да го развие неговиот полн, богат вкус. Рокот на употреба е 1-2 месеци, а пред да послужите, посипете обилно со шеќер во прав. На здравје!
Рецептот го испратил: Бетина Алексиќ Кузевски.
Ви препорачуваме да прочитате: Божиќен колач со суво овошје.