kolac so crno grozje 1

Рустичен италијански колач со црно грозје

Овој рустичен италијански колач со црно грозје многу потсетува на нашите омилени колачи кои најчесто ги правиме со сезонско овошје. Лесен е и освежителен, па секој ќе посака уште едно парче. Одличен е за овие есенски денови и совршено одговара со чаша чај.

Кога го правите овој колач важно е да се избере грозје со поситни семки, бидејќи и не е баш пријатно да се наиде на нив при неговата консумација. Како што вели Лана, според оригиналниот рецепт се прави со маслиново масло и палента, но подеднакво е добар и со обично масло и ситно мелено пченкарно брашно.

kolac so crno grozje 2

Состојки:

  • 150 г бело пченично брашно
  • 75 г пченкарно брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • прстофат сол
  • 2 поголеми јајца
  • 100 г шеќер
  • 100 мл масло
  • 50 мл млеко
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • рендана кора од половина лимон
  • 2 чаши исчистено црно грозје
  • шеќер во прав за посипување.

Подготовка:

  1. Во длабок сад со миксер изматете ги јајцата и шеќерот, па додајте ги маслото, млекото, ванилиниот шеќер и ренданата кора од лимон.
  2. Измешајте ги двата видови на брашно со прашок за печиво и со постојано мешање додајте ги во садот со јајцата.
  3. Калапот за печење со големина од 26 см, премачкајте го со путер и посипете го со малку брашно.
  4. Во вака подготвениот калап турете ја смесата за колач.
  5. На површината од колачот наредете ги половината од исчистените зрна црно грозје. Другата половина оставете ја за подоцна, бидејќи ако се стават сите одеднаш ќе потонат во тестото и нема да се добие автентичниот изглед на колачот.
  6. Вака подготвениот колач печете го во претходно загреана рерна на 180 степени околу 10 минути, па извадете го и посипете го со преостанатите зрна црно грозје.
  7. Вратете го колачот во рерна и печете го дополнително уште 30-40 минути или додека тестото се одвои од рабовите на калапот.
  8. Готовиот колач посипете го со шеќер во прав, почекајте малку да се излади и послужете го. На здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: Посен колач со суво овошје.

Сподели: