Свинско месо во сос со палента е фантастичен рецепт за целото семејство! Ние знаеме дека секоја храна има своја специфичност и е највкусна кога е подготвена на најдобриот начин, па во овој случај ви предлагаме испробан рецепт за едноставната за припрема палента.
Во оваа оваа комбинација е навистина вкусна и нема да можете да се донајадете. Започнете со подготовка што поскоро и уживајте во јадењето, на здравје!
Состојки:
За сосот:
- 300 гр свинско месо
- 300 гр свежи колбаси
- 2 средно големи главици кромид
- 1 чешне лук
- 1 морков
- 2 листа ловор
- 2 лажици магдонос
- 250 мл доматно пире
- 500 мл вода
- 1 мало лажиче црвена пипер
- 50 мл вино
- сол и црн пипер по вкус.
За палентата:
- 1,2 л вода
- 250 гр палента
- 3 лажици масло
- сол по вкус.
Подготовка:
- Месото и колбасите исечете ги на помали парчина и ставете ги во тава со малку масло.
- Пржете ги неколку минути за да добијат црвенкаста боја.
- Кромидот, морковот и лукчето исечкајте ги и додајте ги во тавата. Заедно пржете уште неколу минути.
- Потоа додајте го виното, водата, ловорот, магдоносот, црвениот и црниот пипер и сол по вкус.
- Измешајте и оставете го да вари на среден оган додека течноста испари, но не целосно.
- При крај кога останала малку течност, додајте го доматното пире, измешајте и оставете го да вари уште 15-тина минути за да се згусти сосот.
- Кога е готово оставете го покриено на страна и подгответе ја палентата.
- Водата со солта и маслото ставете ја да зоврие.
- Постепено додавајте ја палентата и со дрвена лажица постојано мешајте додека се згусти.
- Турете ја во плехче намачкано со масло и израмнете ја.
- Оставете малку да се излади, па исечете ја на квадрати и послужете ја со подготвеното месо.
На здравје!