Совршенство на вкусови и идеален летен десерт на кој никој нема да остане рамнодушен. Во нашата кујна направивме слатка магија и го приготвивме чоколадниот рум колач со страчатела фил. Мек и сочен колач, надополнет со богат фил од ванила, чоколадо и кокос…
Рецептот е повеќе пати испробан во нашата кујна, а ако не го пробате, верувајте ќе се покаете. Идеален е за секоја пригода, па ви останува само да го направите.

Состојки:
- 3 јајца
- 9 лажици шеќер
- 1 ќесичка ванилин шеќер
- 15 лажици млеко
- 3 лажици масло
- 9 лажици брашно
- 1 ќесичка прашок за печиво
- 3 лажици какао.
За прелив од рум:
- 100 мл млеко
- 4 лажици шеќер
- 2 лажици рум.
За фил:
- мармалад од кајсии
- 1 литар слатка павлака
- 100 грама чоколадо за готвење
- 100 грама кокос.
За декорација:
- 1 ќесичка шлаг пена
- 150 мл млеко.
Подготовка:
- Во длабок сад за матење ставете ги јајцата, шеќерот и ванилиниот шеќер. Изматете со миксер додека шеќерот се растопи и се добие густа кремаста смеса.
- Брашното, какаото и прашокот за печиво ставете ги во длабока чинија и добро измешајте ги со лажица.
- Во садот со изматените јајца додајте ги млекото, маслото и кратко измешајте со лажица. Потоа во садот додајте од смесата со брашно и какао, и мешајте со лажица за да добиете хомогена смеса без грутчиња.
- Во правоаголна тава со големина број 40, ставете хартија за печење. Во тавата додајте ја смесата за чоколадниот колач и добро израмнете ја. Колачот печете го во загреана рерна на 220 степени за време од 15 до 20 минути. Колачот извадете го од рерна и проверете со чепкалка дали е добро испечен. По потреба, продолжете со печењето.
- Испечениот колач оставете го да се излади.
- Во меѓувреме припремете го преливот од рум. Во мало тенџере на оган, на средна температура ставете ги млекото, шеќерот и румот. Мешајте додека шеќерот се растопи.
- Преливот од рум и млеко нанесете го врз изладениот колач. Потоа колачот премачкајте го со мармалад од кајсии.
- Во длабок сад за матење ставете ја слатката павлака. Матете ја со миксер додека добиете цврст шлаг.
- Чоколадото изрендајте го на крупната страна на рендето. Во садот со изматената слатка павлака додајте ги ренданото чоколадо и кокосот, и измешајте го филот.
- Врз колачот ставете го филот со изматената слатка павлака и израмнете. На крај исечете коцки или парчиња по желба. Декорацијата завршете ја со растопено чоколадо и изматена шлаг пена.

Ви предлагаме да прочитате: Чоколадни кокос коцки со рум.