Шакшук - тава од зеленчук 1

Шакшук – тава од зеленчук

Веќе некое време е хит на различните светски портали за храна, а тоа не е ни чудно со оглед на вкусот и леснотијата со која се припрема! Направете си и вие шакшук – тава од зеленчук и имајте малку поинаков и многу вкусен појадок од обично!

Овој испробан рецепт го најдовме на блогот на Лана и со задоволство го споделуваме со сите вас.

Шакшук - тава од зеленчук 2

 Состојки:

*за 2 лица

  • 1 помала главица кромид
  • 1 црвена пиперка
  • 200 гр домати
  • 1 чешне лук
  • сол и црн пипер по вкус
  • малку лута ситна пипер по желба
  • ким по желба
  • 2 јајца
  • листови од магдонос.

Подготовка:

  1. Во тава со малку масло пропржете ги ситно сечканите лук и кромид.
  2. Потоа, додајте ја пиперката исечкана на ситни коцки и пропржете уште неколку минути.
  3. Додајте го доматот, претходно исечкан на коцки и динстајте додека сосот се згусне.
  4. Посолете и додајте црн пипер по вкус. Ако сакате да додадете ким и лута пипер, сега е добро време.
  5. Со помош на лажица направете вдлабнатина во средината на сосот и додајте ги јајцата. Може да ги разбиете или да ги оставите цели.
  6. Поклопете со капак и динстајте уште 10-тина минути додека јајцата се готови.
  7. Посипете со сечкан магдонос и послужете додека е топло во комбинација со печен леб. На здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: Струмичка зеленчукова тава – Имам бајалди.

Сподели: