Јапонски сендвич со јајца од 5 состојки 1

Јапонски сендвич со јајца од 5 состојки – идеален за Велигден

„Среќни и весели нека ни се Велигденските празници, нека носат само убавини во секој дом! А, како што е обичајот, сите ние, секој по свој мерак, боиме прекрасни шарени јајца и ги даруваме со добра мисла и во знак на почит кон еден од најголемите христијански празници. Обожавам да ја истражувам  интернационалната кујна, па испробав и ви препорачувам нешто проверено вкусно. Ви предлагам да го изненадите семејството со интересно нареден јапонски сендвич со јајца!“ – срдечно споделува Катерина Шамбевска Спасеновска од нашиот тим. 

Со насмевка, Катерина додава: „Многу лесно се подготвува, а потребни ви се само 5 состојки. Јас ќе ви ја раскажам целосната постапка, а рецептот ви го споделувам како лесен пример за што повкусно да го искористите вишокот на Велигденски јајца деновиве. Се надевам дека моите фотографии ќе ви го доловат уживањето и дека ќе ве мотивираат да пробате!“

Состојки:

За 2 сендвичи:

  • 4 парчиња тост леб
  • 2 јајца. 

За салата од јајца:

  • 4 варени јајца
  • ⅛ чаша перца од младо кромидче (од прилика од 3)
  • 5 лажички мајонез
  • ⅛ лажиче сол или по вкус

*Опционално: Јас го обожавам како зачин, па додадов и ⅛ лажиче црн пипер.

Подготовка:

  1. Јајцата измијте ги, па ставете ги во сад со ладна вода на оган. Откако водата ќе зоврие, варете ги 8 минути. Потоа, ставете ги во ладна вода, уште подобро со мраз, за да се изладат. Ладните јајца излупете ги. 4 од јајцата изрендајте ги или испасирајте ги со виљушка, а 2 оставете ги цели.
  2. Припремете ја салатата од јајца. Во садот со 4-те изрендани јајца, додајте ги ситно сечканите зелени перца од младо кромидче и мајонез. Посолете, а по желба додајте и од црниот пипер и измешајте.
  3. Земете 2 тост лепчиња и тенко засечете по краевите, за да го отстраните надворешниот печен слој.
  4. Целите јајца пресечете ги на две половини по должина.
  5. Потоа ставете едно од лепчињата на работна маса и врз него поставете две половини од 1 јајце – на средина на лепчето, едно до друго во линија.
  6. Нанесете половина од салатата од јајца и поклопете со второто тост лепче. Пресечете го сендвичот на 2 долги правоаголници, така што јајцата ќе бидат пречесени како на сликите и ќе добиете одличен декоративен сендвич.
  7. Постапката повторете ја уште еднаш со преостанатите состојки и на здравје, уживајте во светот на вкусовите!
Јапонски сендвич со јајца од 5 состојки

Препорака плус од авторот:

Се надевам дека мојов едноставен предлог ќе ги разубави вашите празнични денови и моментите со семејството, и ќе ви се допадне.

Ако го пробате рецептот и сакате да ве споделам на моето стори, тагирајте ме или испратете ми порака. Чест ми е кога ве инспирирам, па за многу повеќе испробани рецепти и убави фотографии следете ме на моите профили Катерина Шамбевска Спасеновска на Instagram или Facebook.“ – вели Катерина.

Автор на рецепт и фотографии:

Ви препорачуваме да прочитате: Печен помфрит од компири и тиквички на лесен начин.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: