Ќофтиња од месо во бешамел сос 2

Ќофтиња од месо во бешамел сос

Пробајте го нашиот рецепт за ќофтиња од месо во бешамел сос, а одлично би било ако ги сервирате со свежа салата. Совршени за семејни или пријателски собири!

Со малку труд ќе имате превкусен ручек кој ќе ги задоволи вкусовите и на најпребирливите дегустатори. Ние ги подготвуваме и ги јадеме често, па топло ги препорачуваме како добар избор за главно јадење.

koftinja vo besamel sos 2

Состојки:

За ќофтиња:

  • 200 гр мелено месо (свинско, пилешко, мешавина по избор)
  • 1 поголемо парче бајат леб
  • малку млеко или вода
  • 1 јајце
  • брашно по потреба
  • сол
  • црн пипер.

За бешамел сос:

  • 50 грама брашно
  • 50 грама путер
  • 500 мл млеко
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • малку копар по желба.

Подготовка:

  1. Прво започнете со припрема на смесата за ќофтиња. Лебот натопете го со вода или млеко и исцедете го.
  2. Во поголем сад ставете го меленото месо и додајте го претходно натопениот и исцеден леб.
  3. Потоа додадете го и јајцето, посолете и наросете со црн пипер по вкус.
  4. Смесата убаво измесете ја со раце, па направете ќофтиња со тркалезна форма и испржете ги во врело масло. По желба, доколку сакате ќофтињата да имаат крцкава кора после пржењето, посипете ги со малку брашно.
  5. Потоа направете го бешамел сосот. Во тенџере на оган со средно ниска температура ставете го путерот да се растопи.
  6. Во растопениот путер ставете го брашното и мешајте.
  7. Постепено додавајте го млекото и мешајте континуирано додека добиете кремаст сос.
  8. Сосот тргнете го од огнот, посолете го и зачинете со мелен црн пипер, а по желба додадете малку свеж или сув копар.
  9. На крај, ќофтињата од месо сервирајте ги во чинија и врз нив налејте од бешамел сосот.

На здравје!

Може да ве интересира и Пилешко во бел сос.

Сподели: