Може да кажеме дека ова е еден од најубавите десерти кои сме ги сретнале на интернет, а се идеални за време на празниците кои следуваат. Оваа пита со нутела во вид на ѕвезда има многу декоративен изглед, а сигурни сме дека ќе ве воодушеват вкусот на чоколадо, лешници и мирисот на потпечено лепче.
Наместо да правите комплицирани десерти, ви предлагаме да ја послужите оваа слатка пита со нутела кое е одличен предлог за појадок или вечера.
Состојки:
- 450 грама брашно и дополнително 50 грама за попрскување
- 2 јајца
- 70 грама шеќер
- 180 мл млеко
- 30 грама путер
- 1 пакетче сув квасец (може да користите и свеж квасец)
- нутела.
Подготовка:
- Млекото кратко време загрејте го. Во загреаното млеко додајте го сувиот квасец, една мала лажичка шеќер и една мала лажичка брашно. Измешајте ги сите состојки и оставете го квасецот да нарасне.
- Во сад за месење ставете го брашното.
- Жолчките одвојте ги од белките. Постапката за најлесно одвојување на жолчки од белки, прочитајте ја тука.
- Во садот за месење додајте ги жолчките, преостанатиот шеќер, квасецот и путерот. Измесете ја добро смесата, за да добиете меко тесто.
- Садот прекријте го со фолија или кујнска крпа и оставете го на топло место, додека тестото нарасне двојно за време од 40 минути.
- Нараснатото тесто поделете го на 4 делови. Од секој дел расукајте кора со дијаметар 25 см. Првата кора ставете ја во тава обложена со хартија за печење. Кората премачкајте ја со нутела, а притоа внимавајте да оставете 1 см од краевите без крем. Врз кремот, ставете ја втората кора, премачкајте ја со нутела. Постапката повторете ја и со третата кора. Врз третата кора, ставете ја четвртата исукана кора.
- Со помош на нож, расечете ја питата на 16 делови како што е прикажано на видетото. Следете ги инструкциите и лесно формирајте ѕвезда.
- Питата премачкајте белка и печете ја во загреана рерна на 180 степени за време од 15 до 20 минути. На здравје!