najvkusna supa 1

11 совети како да припремите највкусна супа

Можеби мислите дека е лесно, или дека е тешко да се направи највкусна супа! Има неколку трикови и тоа лесно изводливи, а ние ви презентираме дел од нив. Сигурно ќе ви користат оние кои досега не сте ги пробале.

Може да ве интересира: 7 најчести грешки при домашна припрема на супа.

najvkusna supa 2

Еве неколку правила до кои треба да се држиме:

  1. Кога правиме супа со месо, месото се прелева со ладна вода. Зеленчукот се додава во врела вода и не треба да се претерува со варењето за да не се уништат витамините.
  2. Откако супата ќе зоврие, треба да се вари на тивок оган.
  3. Ако ја зачинувате супата со јајце, треба да биде добро изматено и да се додава во тенок млаз со постојано мешање.
  4. За повкусна супа, пред да зоврие, ставете мало парче сирење со големина на орев.
  5. Зелените делови на празот, лукот и кромидот, целерот, магдоносот, даваат поинтензивен и полн вкус кога се варат заедно со дршката/коренот.
  6. Ако ја пресолите супата, додајте 1-2 излупени сурови компири, да се варат во неа.
  7. Кога сакаме да ја зачуваме супата топла, се препорачува да се стави во сад со врела вода, наместо да стои на шпоретот.
  8. Супата од печурки се посолува на крајот од готвењето, од риба пред да зоврие, а од месо веднаш штом зоврие.
  9. Кога се припрема супа, зеленчукот се сече на поситно, а кога се припрема бујон од зеленчук, се сече на покрупно.
  10. Таложењето на крем супата може да се спречи, ако во неа додадете малку свежо млеко, а пред сервирање во секоја чинија да ставите парче путер.
  11. Пилешката супа ќе биде повкусна и поздрава, ако ја закиселите со лимон, наместо со киселина.

Ви препорачуваме да прочитате: 5 корисни трикови за вкусна домашна супа.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: