едноставен рецепт за домашни пишии

Едноставен рецепт за домашни пишии

Домашните пишии се одлични за појадок, ужинка или оброк за носење на работа, училиште или екскурзија. Па, да го пробаме и ние едноставниов рецепт по предлог на Катерина М. Ништо комплицирано, се меси тесто, се сука, пржи и на крај се ужива во прекрасниот вкус.

едноставен рецепт за домашни пишии

Состојки:

Тесто:

  • 220 гр брашно
  • 2-3 лажици масло
  • 1 рамна лажичка сол
  • прстофат шеќер
  • прстофат свеж квасец
  • по потреба млака вода.

За полнење:

  • по потреба рикота (или замена урда).

За посипување на корите при сукањето:

  • по потреба мешавина од пченично и пченкарно брашно.
  • масло за попрскување на корите, масло за пржење.

Подготовка:

  1. Во подлабок сад ставете ги брашното, маслото, солта, шеќерот и квасецот и со постојано месење додавајте млака вода.
  2. Месете додека добиeте меко и нелепливо тесто.
  3. Поделете го тестото на 2 дела. Од секој дел формирајте топче, а потоа оставете ги да нараснат околу 20-30 минути.
  4. Секое топче тесто расукајте го во тенка кора. При сукањето посипувајте по потреба од мешавината на пченично и пченкарно брашно.
  5. Попрскајте ја кората со масло, а потоа преклопте ја од горната и долната страна до половина,
  6. Нанесете од рикотата (урдата), попрскјате со масло, па преклопете од двете бочни страни.
  7. Благо наберете ја и пржете во загреано масло додека убаво зарумени од двете страни.
  8. Повторете ја постапката и со другата кора.

На здравје!

Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска

Сподели: