Ги обожаваме рецептите на Невена, секогаш се вкусни, а често лесни и брзи за подготовка баш како што е оваа лисната пита со фил од печурки!
Лиснатото тесто и обезбедува одличен на питата, а комбинацијата на филот од печурки, јајца и павлака со зачини создава идеално вкусни сензации. Може да ве интересира и рецептот за пица од лиснато тесто – тарт.
Состојки:
- 1 лист готово лиснато тесто
- 500 гр свежи печурки
- 200 мл кисела павлака
- 2 јајца
- 1 лажица сечкан магдонос
- 1/2 лажиче сол
- 1/4 лажиче црн пипер
- 3 лажици масло.
Подготовка:
- Свежите печурки прво исечете ги на тенки листови и ставете ги во тава со загреано масло.
- Додајте малку сол и оставете да се пржат се додека испари течноста што ја пуштиле печурките.
- Потоа додадете ги магдоносот и црниот пипер, па по неколку минути тргнете ги на страна за да се изладат.
- Со помош на виљушка изматете ги јајцата и павлаката, па заедно измешајте ги со печурките.
- Во претходно обложено тавче со хартија за печење (големина број 26), ставете го лиснатото тесто, избоцкајте го со виљушка, па турете ја подготвената фил со печурки и малку свиткајте ги краевите.
- Печете за време од 30-40 минути, во претходно загреана рерна на 180 степени. Питата послужете ја топла и уживајте во вкусот, на здравје!
Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.
Ви препорачуваме да прочитате: Брза пита од лиснато тесто со тиква.