Оризот е храна која може да се комбинира на милион начини, нескромно речено! Па, еве уште еден добар рецепт за мешан ориз со пилешко, кој го испробавме со семејството и многу ни се допадна, па ви препорачуваме да го пробате штом сте во можност.
Може да ве интересира: Ориз со пилешко, печурки и сос од брокула.
Состојки:
- 250-300 гр ориз
- околу 400 гр пилешки стек (или 2 парчиња)
- 200 гр свежи шампињони
- 1 помала главица кромид
- свеж магдонос по потреба
- сол и црн пипер по треба
- масло по потреба.
Подготовка:
- Оризот прво прегледајте го дали има заостанати камчиња или доколку сте сигурни дека е чист, исплакнете го. Потоа, ставете го да се вари во поголема количина на вода која врие. Оставете го да се свари, но внимавајте да не е многу преварен. Сварениот ориз исплакнете го со ладна вода и ставете го во ситна цедалка за да се исцеди.
- Пилешкиот стек ставете го да се вари во одделен сад, а потоа исечкајте го на ситни парчиња кои добро ќе се спојат со оризот подоцна.
- Печурките исечкајте ги ситно исто така.
- Во меѓувреме, во тава на оган ставете малку масло и додајте го ситно сечканиот кромид. Запржете го малку, па додајте ги и претхходно сварениот и исечкан стек, како и ситно исечканите печурки.
- Пржете додека печурките и кромидот омекнат, односно ја намалат двојно својата големина.
- На крај, во тавата додајте го и исцедениот ориз, зачинете со сол, црн пипер и ситно сечкан свеж магдонос. Добро промешајте, сервирајте во вид на топки и на здравје!
Ви препорачуваме да прочитате: Оброк салата од ориз и варено месо.