посни колачи со мармалад

Највкусните посни колачи со мармалад

Колку убаво изгледаат овие посни колачи со мармалад! Крцкави, вкусни и најдобри за кафе со вашата најдобра пријателка!

Штом станува збор за талент и љубов кон храната, ги имаме само најубавите зборови на Невена. Благодарение на нејзините вешти раце и големата креативност, овај пат споделуваме фантастично добар рецепт. Сигурно и вам ве намамија да ги пробате, а ние веќе ги испробавме и дегустиравме. Што да речеме? Состојките ги имате во кујната, одвојте малку време и засладете го семејството.

посни колачи со мармалад

Состојки:

  • 1 чаша (од 200 мл) кисела вода
  • 1 чаша (од 150 мл) масло
  • 1 чаша (од 150 мл) шеќер
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • рендана кора од лимон
  • рендана кора од портокал
  • 2 лажички прашак за печиво
  • ¼ лажичка сода бикарбона
  • околу 600-650 гр брашно.

Фил:

  • по потреба мармалад од кајсии или по желба
  • по потреба шеќер во прав за посипување на колачите.

Подготовка:

  1. Во сад за месење ставете ги сите состојки освен брашното. Брашното постепено додавајте го и замесете убаво изедначено, средно тврдо тесто.
  2. Од тестото на работна и посипана со брашно површина развлечите кора дебела 3-4 мм. Оваа дебелина мислам дека е доволна зашто при печењето малку ќе нараснат и кога ќе се спојат да не бидат премногу високи.
  3. Со калапчиња, пола цели пола со дупче на средина правите колачи и ставајте ги во плех со хартија.
  4. Остатоците од тестото се собираат, се месат, се прави кора и пак колачи се додека не се потроши тестото.
  5. Печете ги во загреана рерна на 200 степени за време од 10 минути, така што од долната страна ќе добијат кремаста боја, а одозгора се посветли.
  6. Оставете ги малку да се изладат и лепете ги по две со по едно мало лажиче мармалад.
  7. Одозгора посипете ги со шеќер во прав или ако сакате и цели извалајте ги во шеќерот.
  8. Јас некои направив само така без лепење. Кората е развлеков малку повисока околу 7-8 мм и ги печев по 12-13 минути. Како и да се одлучите ќе добиете многу вкусни колачиња. На здравје!

Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.

Ви предлагаме да прочитате: Посни колачи со пиво, гриз и кокос.

Сподели: