Името на оваа прекрасна месена пита има варијации – пинирлија, пинирлии, пејнирлии, пенирлии… Како и да се изговара, всушност станува збор за пита пита потурена со сирење и јајца, еден вид сирењак.
Весна од срце сподели со нас „Од времето на фурните, утрата по сокаците мирисале на свежо испечените лебови и пинирлии. Било важно пинирлиита да не е многу висока, дебела како велиме. Баба ми велеше: „Тва не е леб, мора даа потенка, как душичка мека, така си личе…’’
Вкусната пинирлија била главен специјалитет на трпезите за бројните празници кои не се посни.

За струмичкиот крај било познато „Ако ви се најават ненадејно гости, а немате баш нешто специјално во моментот, прво што ви доаѓа на памет е – „Да замесам една пинирлиичка, дудека да дојдат ќе стасе, ќе се испече, да си апнат чувеците топличка’’. Така се препознава типична струмичанка, дојранчанка…“ Така беше кај нас дома, пинирлијата е и за гости и за доручек и за вечера.- ни кажа Весна.
Добар апетит на сите љубители на ова наше преубаво, традиционално македонско јадење!
Состојки:
За тесто:
- 700-800 гр брашно
- 1 квасец
- 1 мало лажиче шеќер
- 150 мл масло
- 1 мало лажиче сол
- вода по потреба (количината треба да одговара на брашното за да се добие средно меко тесто).
За фил:
- 6 јајца
- околу 400 гр сирење
- 75-100 мл масло
- 1 мало лажици сол.
Забелешка: Ова се мерки за голем длабок плех од шпорет.
Подготовка:
- Квасецот се става во поголем сад со шеќерот и солта и се остава да нарасне, а и не е морално да го чекате.
- Потоа во садот се додаваат брашното и маслото и убаво се меси. Количината на брашното која ќе ја додадете е варијабилна, а важно е да добиете средно меко тесто. За да не биде многу тврдо почнете со помалку брашно. По желба можете да ја намалите количината на маслото, како и солта да ја менувате по вкус.
- Тестото убаво се меси. Потоа се развлекува и потоа со помош на дланките се прилагодува на формата на плехот за печење, кој треба претходно да е намрсен.
- Така припременото тесто се покрива со платнена крпа и се остава да нарасне.
- Кога е нараснато, по рабовите се прави венец со вдлабнатина и се притискаат насекаде дупчиња за да може да се задржи филот.
- Јајцата се разматуваат и се мешаат со издробено сирење, солта и маслото, а потоа се налева врз тестото. Тавата се става да се пече околу 25 минути во загреана рерна на 180-200 степени.
- По печењето не се покрива, туку можете веднаш по неколку минути да ја сечете и да ја сервирате, а најчесто се сервира со кисело млеко.
Брзо се прави, а вкусот е прекрасен. На здравје!
Рецептот го испратил: Весна Рор, Со љубов за вас.
Ви препорачуваме да прочитате: Рецепт за домашен мазник со сирење.