Во текот на летото најчесто јадеме брзи и ладни оброци кои не ни одземаат многу време за подготовка. Оваа посна крем салата со наут е баш таква. Идеална за топлите денови и содржи многу хранливи состојки. Многу лесно и брзо се прави, така што не мора дури ни да го вклучите шпоретот.
Наутот е состојка која се користи во многу јадења и може да се комбинира со многу зачини. Може да се прават сосови и супи или да се комбинира со риба. Одличен е во салати со туна, домати или во зелените салати. Комбинации има многу, а ние ви предлагаме да направите посна крем салата со наут и да ни пишете во групата на Сѐ за храна како ќе ви се допадне.

Состојки:
- 1 конзерва (400 г) наут
- сок и рендана кора од ½ лимон
- ¼ – ⅓ чаша Витанез посен мајонез
- ¼ чаша стебла од целер
- ¼ чаша црвен кромид
- ¼ – ½ лажичка лук во прав
- морска сол и мелен црн бибер од Витаминка
- каенски пипер по вкус.
По желба може да се додаде:
- кисели краставички
- 1 лажица чиа семе
- кршени алги нори.
Подготовка:
- Наутот исцедете го и исплакнете го. Ставете го во длабок сад. Со помош на виљушка изгмечете го до саканата конзистентност.
- Кромидот ситно исечкајте го и додајте го во садот со наут. Додајте ги сокот и кората од лимон и измешајте.
- Потоа додајте ги сечканиот целер, Витанезот и зачинете со морска сол, црн бибер и каенска пипер. Убаво измешајте за состојките да се соединат.
- Салатата декорирајте ја со гранчиња копар и послужете ја ладна или на собна температура. Уживајте во светот на вкусовите!
Неколку начини да ја послужите салата:
- Салатата може да ја послужите во корпици од тесто или врз омилените крекери.
- Одлично се вклопува и на парче леб со марула.
- Може да направите врап (сендвич), така што салатата поставете ја врз листови марула, а потоа заролајте ги.
- Бидете креативни и послужете ја врз подебели парчиња краставица, пиперки или тиквички…
Ви предлагаме да прочитате: Печено сирење со рузмарин и лук.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Спонзориран рецепт.