Време е за посни праски на трпезата! Овие колачи се без млеко и јајце, па слободно можете да ги правите и во деновите на пости. Меки се и кревки, ќе ви се допаднат на прв залак!
Рецептот ни доаѓа од кујната на нашата пријателка Лана и топло препорачуваме да го пробате.
Може да ве интересира: Највкусните посни колачи со мармалад.
Состојки:
- 1 чаша вода
- 2 чаши масло
- 2 чаши шеќер
- околу 900 гр брашно + 4 лажици брашно
- 1 ќесичка прашок за печиво (околу 2 лажички)
За фил:
- мрвици од издлабените праски
- околу 20 мл рум
- 5-6 лажици џем од кајсии или сливи.
За декорација:
- малку прехранбена боја за колачи (арома од малини и круши)
- кристален шеќер по потреба.
Подготовка:
- Во длабока чинија измешајте ги водата, шеќерот, 4-те лажици брашно и прашокот за печиво.
- Оставете ги така околу половина час, па додајте го преостанатото брашно и замесете мазно тесто.
- Одделувајте по малку тесто и обликувајте топчиња.
- Обликуваните топчиња редете ги во плех за печење, кој претходно сте го обложиле со хартија, а при тоа оставајте доволно простор меѓу нив, бидејќи за време на печењето колачите ќе нараснат. Печете на 175 степени за време од 15-20 минути, внимавајќи бојата да им остане светла.
- Кога ќе се изладат, со помош на мала лажичка внимателно издлабете ги.
- Мрвиците од длабењето, фино иситнете ги, релијте ги со рум и додајте го џемот од кајсии или сливи. Смесата убаво соединете ја.
- Со припремениот фил пополнете ги издлабените делови и потоа спојте ги колачите по 2 половини.
- Во два садови турете по 1 чаша вода и додајте по неколку капки од екстрактот од малина и круша.
- На кратко спуштете ги во водата со арома, едната страна во црвената течност со екстрактот од малина, а другата страна во жолтата течност со екстрактот од круша. Веднаш потоа оставете ги врз кујнска хартија. Откако ќе го направите тоа со 3-4 колачи, извајлкајте ги во кристален шеќер и наредете ги во рамен сад за да се исушат. На здравје!
Ви препорачуваме да прочитате: Посни колачиња со фил од јаболка, рум и ореви.