рибина чорба

Рибина чорба со домашно макало од лук

Ако сте љубители на чорби, ова е вистинскиот избор за вас! Време е за рибина чорба со домашно макало од лук по рецепт на Ана Наумовска! Се прави многу лесно и едноставно и е вистинско уживање за сите сетила.

Докажано е дека рибиното месо и рибиното масло како составен дел на редовната исхрана ја намалуваат веројатноста за настанувањето на инфаркт, ги штитат коските, го спречуваат настанувањето на ракот и го успоруваат процесот на стареење. Затоа, вклучете риба почесто во вашата исхрана и во прва прилика направете ја оваа превкусна рибина чорба со домашно макало од лук. Сигурни сме дека ќе ви се допадне!

рибина чорба со домашно макало од лук

Состојки:

За чорбата:

  • поголемо парче риба
  • 1 главица кромид
  • 1 морков
  • 2 чешниња лук
  • праз по потреба
  • целер по потреба
  • 1 поголем компир
  • ѓумбир и куркума по вкус
  • мешан зачин и црн бибер по вкус
  • 2 лажици брашно
  • сечкан магдонос.

За макалото:

  • неколку чешниња лук
  • неколку јатки од ореви
  • малку масло и киселина
  • вода.

Подготовка:

  1. Во поголем сад со вода ставете ја главата од рибата да се вари.
  2. Во меѓувреме спремете го зеленчукот. Кромидот, морковот и лукот изрендајте ги и ставете ги во посебен сад. Додајте куркума и ѓумбир и измешајте.
  3. Празот, целерот и компирите ситно исечкајте ги.
  4. Откако рибата ќе се свари исцедете ја водата. Во сад ставете го зеленчукот и водата во која се варела рибата и продолжете со варење.
  5. Исчистете го месото од рибата.
  6. Откако зеленчукот ќе омекни изблендирајте го во блендер. Вратете го во садот и додајте ги парчињата риба. Ставете зачини и оставете да поварат заедно.
  7. Направете запршка со 2 лажици брашно и додајте ја во чорбата. Додајте ситно сечкан магдонос и оставете да вари уште 5 минути.
  8. Потоа, подгответе го макалото. Во блендер ставете го лукот, оревчињата, малку масло и киселина и вода. Изблендирајте за да добиете хомогена смеса.
  9. Готовата чорба послужете ја додека е топла во комбинација со макало и печено лепче. На здравје!

Автор на рецепт: Ана Наумовска (baked_with_love_by_ana).

Ви препорачуваме да прочитате: Грузиски специјалитет – хачапури.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: