Тава со ориз, зеленчук и чадено месо

Супер ручек за целото семејство! Тава со ориз, зеленчук и чадено месо за богат семеен ручек. Рецептот е креиран во кујната на Катерина и навистина може да ви се најде штом сакате да приготвите нешто ново и вкусно.

Изобилството од зеленчук со ориз и чадено месо, совршено се вклопуваат во една тава. Не двоумете се да го пробате, затоа што знаеме дека ќе ви се допадне.

тава со ориз

Состојки:

  • 1 главица кромид
  • 3 чешниња лук
  • 1 мало стебленце целер
  • 2 моркови
  • ½ тиквичка
  • 5 помали компири
  • 1 домат
  • 7 парчиња аспарагус по желба
  • неколку гранчиња магдонос
  • 5 раце или мали филџани ориз
  • 350 грама чадено месо
  • по потреба мешан сув зачин, масло и црн пипер.

Подготовка:

  1. Чаденото месо исечете го на парчиња.
  2. Во тенџере со вода ставете го месото кратко да се вари.
  3. Кромидот и лукот исечкајте ги на ситни парчиња. Тиквичката изрендајте ја на крупната страна на рендето. Компирите излупете ги и исечете ги на коцки. Морковот исечете го на кругови. Доматот исечете го на коцки.
  4. Во тавата во која ќе го спремате ручекот ставете масло да се загрее.
  5. Додајте ги сечканиот кромид, сечканиот лук, целер и морковот исечен на кругови.
  6. Пржете додека кромидот омекне, па додајте ја ренданата тиквичка, компирите исечени на коцки и сечканиот домат.
  7. Откако зеленчукот ќе се запржи, во тавата додајте ги оризот и сечканиот магдонос.
  8. Зачинете со мешан сув зачин и црн пипер.
  9. Промешајте убаво и налејте топла вода.
  10. Одозгора наредете го аспарагусот исечен на помали стапчиња и свареното чадено месо.
  11. Откако водата ќе зоврие ставете ја тавата во рерна загреана на 200 степени. Печете додека водата испари. Готовата тава со ориз, зеленчук и чадено месо послужете ја со свежа салата. На здравје!

Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.

Ви предлагаме да прочитате: Ориз со сос од печурки и тофу сирење.

Сподели: