Што е глутен? 3 показатели дека можеби треба да се тестирате за сензитивност

Што е глутен? 3 показатели дека можеби треба да се тестирате за сензитивност

Дали ви се случило да донесувате одлуки на „своја рака“ без да се консултирате со доктор? Денес често слушаме за алегрија или сензитивност на глутен, а голем број луѓе не се добро информирани кои се знаците, односно симптомите кои укажуваат на негова нетолерантност од организмот.

маринирање на месо

Совети и потребно време за маринирање на месо

Maринадите се најдобар начин за да се добие месо кое ќе биде сочно, меко и ќе ги содржи сите вкусови кои ги сакаме. Маринирањето е едноставен процес во кој намирниците, особено месото, дивечот и рибата се ставаат во припремена смеса од зачини со цел да се збогати вкусот и мирисот.

опаѓање на косата - превенција

Совети и природна маска за помош при опаѓање на косата

Проблемот со опаѓање на косата е се почест во денешно време, и иако оваа појава не го загрозува човечкиот живот или виталните функции на телото, во голема мера влијае на социјално општествениот живот на луѓето. Почесто се јавува кај мажите, а помалку кај жени, а во ниеден случај не е пријатна појава. Никој не би можел да ги измени гените кои ги носи, но затоа преку здрава исхрана и правилна нега, процесот на губење на косата барем би се ублажил или одложил за што понатаму.

Дали винобранот е штетен за употреба?

Винобранот кој што често наоѓа примена во есенскиот период при подготвување на зимница и е во форма на бел кристален прашок, е хемиско соединение познато како калиум метилбисуфлит K2S2O5. Неговата примена е главно како антиоксиданс или хемиски стерилизатор. Се користи и како додаток во производство на храна, чија ознака е Е224. Употребата на винобран е ограничена затоа што може да предизвика алергиски реакции кај осетливи лица.

кујнски совети

3 кујнски совети кои ќе ви заштедат време и пари

Сите сакаме да имаме повеќе слободно време за фамилијата и најблиските пријатели, па затоа постојано бараме начини како може подобро да се организираме. Понекогаш, подготовката на јадења и одредени специјалитети одзема многу време, а ретко кој од нас сака да поминува по 2 до 3 часови во кујната.

замрзнување на домати

Како правилно да замрзнете домати

Замрзнувањето на домашно одгледаните свежи домати и нивната употреба во текот на зимата е лесно и едноставно. Вкусот на сосот направен од замрзнати домати за шпагети, лазања е подобар во споредба со сосот приготвен од конзервираните домати кои може да се купат од маркетите.

нега на кожата по сончање

Состојките од кујната корисни за нега на кожата по сончање

Голем број од нас ја завршија сезоната на капење и сончање на плажа, па време е да споделиме неколку совети за нега на кожата, одржување на нејзината мекост, нежност и хидратација. Море, река, езеро,  прекрасни места каде се обновува нашиот тен и станува чоколаден, но како да се задржи подолго прекрасната боја на кожата? Повелете неколку совети.

5 совети за секогаш да имате свеж леб

5 совети за секогаш да имате свеж леб

Кога станува збор за чување на леб, фрижидерот е вашиот најголем непријател и прави лебот да стане бајат многу поскоро отколку кога се чува на собна температура. Лебот најдобро е да се чува на собна температура ден или два, а ако ви остане повеќе леб може да го завиткате убаво и да го замрзнете за понатамошна употреба. Кога ќе го одмрзнете и затоплите, ќе мириса исто како свежо печен леб.

5 намирници кои не треба да ги чувате во фрижидер

Фрижидерот е еден од најпотребните апарати во домаќинството чија задача е да ја одржува храната свежа. Но, дали знаете кои намирници не треба да ги чувате во фрижидер, затоа што тоа може да влијае на нивниот квалитет?

3 совети за брзо опоравување после напорно вежбање

3 совети за брзо опоравување после напорно вежбање

Скоро секој од нас барем пробал или редовно применува напорно вежбање за што подобри резултати и добра состојба на телото и духот, а со цел периодот после тренинг да биде што пократок и телото што побрзо да ви се опорави од воспалението на мускулите, пробајте да ги следите советите кои ги даваат експертите во оваа област. 

палента

Како да направите совршена палента

Палентата има историја која датира од 1700 година кога ја стекнала својата популарност во Италија, каде што ја сметале за храна на селаните, бидејќи ја имало во изобилство и по ниска цена. Малата содржина на масти, прости шеќери и натриум, ја прават палентата добра основа за здрав оброк кој го обезбедува организамот со енергија.

Како да ги чувате краставиците свежи подолго време

Убавите краставици се крцкави и нутритивно богати, па се одлични за свежи салати. Тие се популарен зеленчук кој нема потреба термички да се обработува и оваа особина овозможува да бидат многу често применувани во македонската кујна при подготовка на салати и сендвичи.

Готвите ориз или тестенини, не ја фрлајте водата

Готвите ориз или тестенини? Не фрлајте ја водата!

Сигурно не сте слушнале досега за овие феноменални начини, како да ја искористите течноста која ви останала при готвењето тестенини или ориз. Водата во која се варел оризот или тестенините има одредени лековити, односно кулинарски својства и може да послужи за подобрување на вкусот на јадењата.

3 симптоми и решенија за дехидратација на организмот

3 симптоми и решенија при дехидратација на организмот

Може да се каже дека водата е еден од главните составни делови на организмот и затоа е неопходно да ја внесуваме во доволни количини. Ако често имате главоболка, темна урина или потешкотии со запек, станува збор за дехидратација и мора да реагирате за повторно да го доведите организмот во здрава состојба.