Винобранот кој што често наоѓа примена во есенскиот период при подготвување на зимница и е во форма на бел кристален прашок, е хемиско соединение познато како калиум метилбисуфлит K2S2O5. Неговата примена е главно како антиоксиданс или хемиски стерилизатор. Се користи и како додаток во производство на храна, чија ознака е Е224. Употребата на винобран е ограничена затоа што може да предизвика алергиски реакции кај осетливи лица.
3 кујнски совети кои ќе ви заштедат време и пари
Како правилно да замрзнете домати
Состојките од кујната корисни за нега на кожата по сончање
Голем број од нас ја завршија сезоната на капење и сончање на плажа, па време е да споделиме неколку совети за нега на кожата, одржување на нејзината мекост, нежност и хидратација. Море, река, езеро, прекрасни места каде се обновува нашиот тен и станува чоколаден, но како да се задржи подолго прекрасната боја на кожата? Повелете неколку совети.
5 совети за секогаш да имате свеж леб
Кога станува збор за чување на леб, фрижидерот е вашиот најголем непријател и прави лебот да стане бајат многу поскоро отколку кога се чува на собна температура. Лебот најдобро е да се чува на собна температура ден или два, а ако ви остане повеќе леб може да го завиткате убаво и да го замрзнете за понатамошна употреба. Кога ќе го одмрзнете и затоплите, ќе мириса исто како свежо печен леб.
5 намирници кои не треба да ги чувате во фрижидер
3 совети за брзо опоравување после напорно вежбање
Скоро секој од нас барем пробал или редовно применува напорно вежбање за што подобри резултати и добра состојба на телото и духот, а со цел периодот после тренинг да биде што пократок и телото што побрзо да ви се опорави од воспалението на мускулите, пробајте да ги следите советите кои ги даваат експертите во оваа област.
Како да направите совршена палента
Палентата има историја која датира од 1700 година кога ја стекнала својата популарност во Италија, каде што ја сметале за храна на селаните, бидејќи ја имало во изобилство и по ниска цена. Малата содржина на масти, прости шеќери и натриум, ја прават палентата добра основа за здрав оброк кој го обезбедува организамот со енергија.
Како да ги чувате краставиците свежи подолго време
Готвите ориз или тестенини? Не фрлајте ја водата!
3 симптоми и решенија при дехидратација на организмот
Може да се каже дека водата е еден од главните составни делови на организмот и затоа е неопходно да ја внесуваме во доволни количини. Ако често имате главоболка, темна урина или потешкотии со запек, станува збор за дехидратација и мора да реагирате за повторно да го доведите организмот во здрава состојба.
5 совети за чиста кујна после готвењето
Кујната претставува драгоцен простор во домот. Во неа се подготвуваат сите оброци за вас и вашето семејство. Покрај тоа што треба да внимавате на изборот на состојки и припремата на вкусни и здрави јадења, исто така од огромно значење е одржувањето на соодветни хигиенски услови на просторот во кој се готви.