колач со крем од јагоди

Колач со крем од јагоди

Ова е колач кој мора да се направи! Вредните раце на Невена и нејзината креативност во кујната го креираа овој фантастичен колач со крем од јагоди. Ние и благодариме за споделувањето, па сега сите ќе имаме можност да го направиме и да го дегустираме со семејството и пријателите.

За да го направите потребни ви се неколку едноставни состојки и малку време, а сигурни сме дека колачот со крем од јагоди ќе биде дел од вашите омилени рецепти за освежителни, пролетни десерти.

колач со крем од јагоди

Состојки:

  • 4 јајца
  • 10 лажици шеќер
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • 8 лажици жешка вода
  • 8 лажици масло
  • 12 лажици брашно
  • 1 ќесичка прашок за печиво.

Крем:

  • 500 гр јагоди
  • 500 мл млеко
  • 200 гр шеќер
  • 2 пудинзи од ванила
  • 2 мали јајца
  • 100 гр бело чоколадо
  • 115 гр путер.

Прелив:

  • 250 мл жешко млеко.

За декорација:

  • по потреба шлаг, инстант прав за чоколадно млеко, јагоди и сл.

Подготовка:

  1. Најпрво се подготвува пандишпанот. Во сад за матење се ставаат јајцата, шеќерот, водата и ваниниот шеќер. Се матат со миксер додека шеќерот се растопи и се добие густ крем.
  2. Во садот со јајцата се додава маслото и повторно се мати со миксерот.
  3. Во мал сад се мешаат брашното со прашокот за печиво, а потоа се додаваат во смесата од јајца. Состојките се мешаат кратко со миксер на мала брзина, но исто така добро наместо со миксер, да ги измешате со лажица.
  4. Смесата за пандишпан се става во помал плех, намачкан со путер и набрашнет (по желба може да користите хартија за печење).
  5. Ставете го плехот да се печи во загреана рерна на 180-190 степени за време од 20-25 минути.
  6. Печениот пандишпан оставете го да се излади и потоа попарете го со жешкото млеко.
  7. Потоа се подготвува кремот. Јаготките ставете ги во блендер и изблендирајте ги во кашеста смеса.
  8. Во еден сад ставете ги јајцата и изматете ги со половина од шеќерот, па додајте го и пудингот и повторно изматете со миксерот за да се изедначат.
  9. Додајте ги јагодите и измешајте со лажица.
  10. Млекото и останатиот шеќер ставете ги во тенџере на оган да зовријат.
  11. Потоа, кон садот на огнот додајте ја матената смесата со јагодите и варете со постојано мешање додека се згусти.
  12. Садот со пудингот, тргнете го од огнот и додајте го чоколадото искршено на коцки и путерот. Мешајте додека се стопат и изедначат.
  13. Кремот истурете го врз пандишпанот, израмнете го и покриен оставете го во фрижидер да се излади и стегне.
  14. Готовиот колач со крем од јагоди украсете го со инстант чоколадно млеко, изматен шлаг, по ваша желба и послужете го. На здравје!

Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.

Ви препорачуваме да прочитате: Брз овошен колач со јагоди.

Сподели: