лиснати посни кифли

Лиснати посни кифли

Да се најде вкусен рецепт за посни кифли, без истите да бидат многу тврди или суви е вистинска реткост. А што би рекле кога ќе ви кажеме дека Невена ни испрати екстра рецепт за лиснати посни кифли? Ние и се заблагодаруваме, а кифлите ќе ги пробаме штом имаме малку слободно време.

Овие лиснати посни кифли се идеални за појадок, ужина или за куќна слава, визита и други свечености за време на пости. Рецептот е испробан, па не двоумете се да ги направите.

лиснати посни кифли

Состојки:

  • 500 мл млака вода
  • 150 мл масло
  • 1 коцка квасец
  • 1 лажиче шеќер
  • 2 лажички сол
  • 1 кг брашно

За премачкување:

  • 250 гр маргарин
  • по потреба топла вода
  • по потреба сусам.

Подготовка:

  1. Во длабок сад за месење се става квасецот и се додава 100 мл млака вода. Во садот се додава 1 лажица брашно, се меша убаво и се остава квасецот да нарасне за време од 5 до 10 минути.
  2. Во садот со квасецот се додаваат преостанатата вода, маслото, шеќерот, солта и постепено се додава брашното. Се замесува меко тесто. Откако тестото ќе се замеси, се остава да нарасне за време од 10-15 минути.
  3. Потоа, тестото се дели на 4 дела. Секое парче тесто се формираат 6 топчиња.
  4. Секое топче се расукува во мала коричка и се мачка со маргарин (претходно омекнат), потоа се реди друга коричка и се мачка со маргарин.
  5. Постапката се повторува со сите 5 кори, а најгорната не се премачкува и со неа се завиткува во форма на топче.
  6. Од вака формираното топче се сучи една голема кружна кора со дебелина од околу 2-3 мм.
  7. Од кората се сечат 16 триаголници и се виткаат кифлите. Формираните кифли се редат во плех обложен со хартија за печење.
  8. Истата постапка се повторува и со останатите 3 дела тесто. Откако ќе се направат сите кифли со четче се мачкаат прво со топла вода, па се наросуваат со сусам и врз секоја се става по малку маргарин.
  9. Додека се загрее рерната на 200 степени, посните кифли се оставаат да нараснат.
  10. Тавата со посните кифли се става во загреаната рерна, да се пече околу 20- 25 минути или додека кифлите добијат кремаста боја. На здравје!

Рецептот го испратил: Невена Ѓеровска.

Ви предлагаме да прочитате: 15 најдобри посни рецепти за кифлички, лепчиња и пити.

Сподели: