Макарони со кари и лосос 1

Макарони со кари и лосос

Ако ви се допадна нашиот предлог за макарони со кари и лосос, значи и вие како нас обожавате да експериментирате во кујната и да пробувате нови интернационални специјалитети! Уникатно и прекрасно изгледаат, а посебно интересна им е бојата. Додатоците ја прават комбинацијата уште повкусна и подобра за сервирање. Вреди да се проба.

А, Невена со задоволство ни сподели еден семеен момент:„Идејава за ручеков беше на ќерка ми, рецептот го нашла на интернет и и било интересно варењето на макароните во водата со кари и жолтата боја, па реши да ни ги зготви. 🙂 “. Нам ова ни значи и со радост го споделуваме рецептот со вас.

Макарони со кари и лосос 2

Состојки:

  • 250 гр макарони
  • 150 гр чаден лосос
  • 100 гр замрзнат грашок
  • 1/2 главица кромид
  • 5-6 листови босилек
  • 1 лажица кари
  • масло по потреба
  • сол и црн пипер по вкус.

Подготовка:

  1. Во тенџере ставете ја водата вода да зоврие. Откако ќе зоврие додајте го кари зачинот и макароните.Оставете ги да се варат за времето означено на паковката, а потоа исцедете ги.
  2. Во меѓувреме грашокот малку сварете го да омекне, околу 5 минути и оставете го на страна. Доколку користите од конзерва само исцедете го од водата.
  3. Кромидот треба да биде исечкан на тенки, долгнавести парчиња. Во тава со масло пропржете го додека стане стаклест.
  4. Додајте ги сварените макарони, грашокот, лососот искинат на парчиња, босилекот и измешајте ги.
  5. Додајте сол и црн пипер по вкус. Послужете ги веднаш, по желба посипани со пармезан. На здравје!

Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.

Ви препорачуваме да прочитате: Макарони во сос со печурки и чадено месо.

Сподели: