За пуканките се вели дека се супер здрави грицки, но тоа се однесува само на домашно приготвените пуканки. Пуканките кои се приготвуваат во микробранова печка најчесто содржат поголем број на адитиви и затоа ве советуваме да си направите сами домашни пуканки.
Често ви се случува пуканките да ви загорат на тенџерето или да не испукаат? Постапката за подготовка на домашни пуканки е лесна, а тајната и рецептот ви ги претставуваме на следното видео.
Состојки:
- ½ чаша пченка за пуканки
- 2 до 3 лажици масло од маслодајна репка или растително масло.
Подготовка:
- Во големо тенџере ставете го маслото и добро разнесете го низ целата површина. Многу е важно маслото да биде низ целата површина, затоа што во спротивност пуканките ќе изгорат. Најдобро е да користите масло кое има висока точка на вриење, како масло од маслодајна репка или сончогледово масло, а не се препорачува да се користи маслиново масло.
- Тенџерето ставете го на оган, на средно висока температура и ставете две зрна од пченка. Штом зрната ќе се направат како пуканки, маслото е доволно жешко за да добиете совршени пуканки.
- Зрната пченка ставете ги во тенџерето и добро распоредете ги, така што ќе имате еден слој. Тенџерето затворете го капак.
- Штом ќе слушните дека неколку зрна испукале, добро протресете го тенџерето.
- Ставете го тенџерето 10 секунди на оган, а потоа дополнително 10 секунди протресете. Оваа постапка со протресување на тенџерето ќе овозможи пуканките да не се залепат и загорат, а потребни ќе ви бидат две минути.
- Штом слушнете дека зрната од пченка пукаат бавно, исклучете го шпоретот и добро протресете го тенџерето додека последното зрно испука. Потоа, капакот извадете го и пуканките ставете ги во чинија. Уживајте!
Ви предлагаме да прочитате: Кои се придобивките од консумацијата на пченкарно брашно?