Непечена брза торта со диња и бисквити

Непечена брза торта со диња и бисквити

Сте пробале ли торта со диња? Ако вашиот одговор е не, тогаш ова е супер прилика да си направите нешто вкусно, брзинско и без печење. 

Сите сакаме да каснеме нешто благо, а во лето ретко кој има желба и време да помине неколку часови во кујната приготвувајќи десерт. Затоа предност им даваме на непечените торти кои се едноставни за подготовка, но и многу вкусни.

непечена торта со диња

Состојки:

  • 1 кг излупена диња
  • 1 кг бисквити
  • 3 шаки мелени ореви
  • 250 гр путер на собна температура
  • 200 гр шеќер во прав
  • 500 мл слатка павлака.

Подготовка:

  1. Дињата излупете ја, а потоа изрендајте ја на крупната страна од рендето.
  2. Ренданата диња ставете ја во длабок сад. Во садот додајте ги и мелените ореви.
  3. Бисквитите сомелете ги и измешајте ги со дињата и мелените ореви.
  4. Путерот ставете го во сад за матење. Додајте го шеќерот во прав и пенесто изматете го со миксер. Смесата од путер и шеќер додајте ја во садот со дињата и бисквитите.
  5. Убаво измешајте.
  6. Смесата распоредете ја во правоаголен плех.
  7. Слатката павлака ставете ја во сад за матење. Изматете ја со миксер за да се добие густ шлаг.
  8. Врз смесата од диња нанесете ја изматената слатка павлака.
  9. Посипете со сечкани ореви и оставете во фрижидер неколку часа да се стегне убаво. Потоа исечете парчиња по желба и послужете ја тортата. На здравје!

Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.

Ви предлагаме да прочитате: Непечена торта со бисквити – бела чоколадна салама.

Сподели: