овошна торта со мандарини

Овошна торта со фил од мандарини

Изгледа фантастично вкусна, па вреди да се направи во првата прилика. Ваква овошна торта со фил од мандарини немаме пробано! Рецептот за оваа едноставна, лесна и многу вкусна торта ни доаѓа од кујната на Невена.

Овој период мандарините ги имаме во изобилство и по пристапни цени, па ако имате малку слободно време, засладете го семејството со овошна торта. Најважно од се е тоа што најголемиот дел од состојките ги имате во кујната. Ајде да ја пробаме!

торта со мандарини

Состојки:

Пандишпан:

  • 3 јајца
  • 90 гр шеќер
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • 50 гр путер
  • 100 гр брашно
  • 1 полно лажиче прашак за печиво
  • изрендана кора од 2 мандарини.

Фил:

  • 600 гр излупени мандарини
  • 8 полни лажици шеќер
  • 1 пудинг од ванила
  • 1 лажица нишестe (густин).

За декорација:

  • 80 – 100 гр чоколада за готвење
  • 3-4 лажици масло.

Подготовка:

  1. Путерот растопете го и оставете го да се излади.
  2. Во сад за матење ставете ги јајцата, шеќерот и ванилата. Матете ги со миксер додека шеќерот се растопи и се добие светла, кремаста смеса. Намалете ја брзината на миксерот и додајте го путерот, а потоа брашното измешано со печивото и кората од мандарини.
  3. Смесата истурете ја во тава за печење (26) намачкана со путер и посипана со брашно.
  4. Ставете ја да се пече во загреана рерна на 180 степени за време од 15 до 20 минути.
  5. Печениот пандишпан оставете го да се излади.
  6. Во меѓувреме подготовете го филот. Мандарините исчистете ги од белите жилички и од семките. Ставете ги во блендер и миксирајте ги за да се добие кашеста смеса.
  7. Во дел од смесата растворете го пудингот и нишестето со 4 лажици шеќер. Другиот дел од смесата со мандарини и шеќерот оставете ги да зовријат па додајте го пудингот. Варете го 2-3 минути да се згусти и прелијте го пандишпанот. Оставете го да олади.
  8. Откако ќе олади и стегне филот, на пареа стопете го чоколадото со маслото. Растопеното чоколадо прелијте го над филот и оставете го да се стегне. Најдобро е овошната торта со мандарини да ја послужите откако ќе постои неколку часа за да се спојат вкусовите.

Рецептот го испратил: Невена Ѓеровска.

Ви предлагаме да прочитате: Брза посна торта со кокос и портокал.

Сподели: