Посен ролат со моркови и компири 1

Посен ролат со моркови и компири

Прекрасен и сочен ролат со моркови и компири за сите оние кои постат! А, за оние кои постат на вода, убавото кај овој ролат е тоа што може да се подготви без масло. Идеално се комбинира со риба или месо доколку сакате да го јадете како прилог.

Овој ролат покрај што е вкусен е и декоративен, па може да го подготвите за сите семејни свечености и слави за време на пости. По желба може да користите друг фил по ваша желба. Пробајте го во прва прилика и уверете се во неговиот прекрасен вкус!

Посен ролат со моркови и компири 2

Состојки:

За кора:

  • 350 г моркови
  • 130 г брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 2 лажици масло
  • 1 лажичка вкус
  • 250 мл кисела вода.

За фил:

  • 100 г моркови
  • 70 г кромид
  • 350 г компири
  • сол по вкус
  • црн пипер по вкус
  • 50 мл масло
  • 50 мл бујон во кој се варел зеленчукот
  • 1 лажичка мешан сув зачин
  • куркума по вкус.

Подготовка:

  1. Најпрво компирите, морковите и кромидот добро измијте ги, излупете ги и сварете ги.
  2. Потоа во длабок сад испасирајте со виљушка дел од морковите, а мал дел оставете за филот.
  3. Во садот со моркови додајте ги пресеаното брашно, прашокот за печиво, маслото, солта и киселата вода. Сите состојки добро измешајте ги додека се соединат.
  4. Вака подготвеното тесто распоредете го во плех обложен со хартија за печење.
  5. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.
  6. Откако кората ќе се испечи со помош на кујнска крпа завиткајте ја во ролат и оставете да се излади.
  7. Во меѓувреме подгответе го филот. Во длабок сад ставете ги морковите, компирите, кромидот, зеленчуковиот бујон, маслото и зачинете по вкус со сол, црн пипер, мешан сув зачин и куркума. Еден до два моркови оставете ги цели.
  8. Зеленчуците изблендирајте ги со помош на рачен блендер и со добиениот фил премачкајте ја кората за ролат. На едниот крај на кората ставете го варениот морков.
  9. Вака филованата кора завиткајте ја во ролат.
  10. Готовиот ролат ставете го неколку часа во фрижидер, а најдобро преку ноќ за да се стегне за полесно да се сечи. Постапката може да ја погледнете и на видео линкот, на здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: Печени посни пирошки со фил од компири.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: