Посна пица Вегетаријана – од кујната на Марија Кочовска

Посна, вкусна и нискокалорична! Време е за домашна посна пица – Вегетаријана! Идеална е за време на пости, кога си во брзање и кога сакаш да каснеш пица (а да има помалку калории). 

Често користам готово тесто за пица, за да заштедам време, но секако убава ќе биде и со домашно тесто. Ја направив со свежи зеленчуци по мој вкус, а по желба може да се додаде и кромид, сечкана тиквичка, сусам…

посна пица вегетаријана

Состојки:

  • 1 тесто за пица
  • 2-3 лажици кечап 
  • ½ мала лажичка оригано
  • 100 г Vegan Natura (посен производ за замена на кашкавал)
  • 2-3 поголеми шампињони
  • ½ сечкана зелена пиперка
  • ½ сечкана црвена пиперка
  • ½ сечкан домат на коцки
  • 2-3 сечкани маслинки
  • ¼ чаша замрзната пченка
  • Листови босилек за декорација
  • 1 лажица брашно (за посипување на тавата).

Подготовка:

  1. Шампињоните исчекајте ги на листови, а пиперките на кругови. Извадете ги семките од маслинките, а потоа маслинките исечкајте ги на кругови. Доматот исечкајте го на коцки.
  2. Посниот кашкавал изрендајте го на крупната страна на рендето.
  3. Тавата за печење посипете ја со брашно. 
  4. Тестото за пица ставете го во тавата и премачкајте го со кечап, поросете оригано и додајте го ренданиот кашкавал. 
  5. Потоа додајте ги сечканите шампињони, пиперки, домати и маслинки. Додајте ја и  пченката. 
  6. Печете во загреана рерна на 250 степени за време од 10 минути. 
  7. Печената посна пица извадете ја од рерната и оставете ја кратко да се излади. Декорирајте ја со листови босилек и послужете ја додека е топла. На здравје!
посна пица вегетаријана

Совети плус:

  • За подготовката користев домашен кечап, приготвен по овој рецепт – Домашен кечап без конзерванси.
  • Тавата за печење може да ја поросите и со пченкарно брашно. 

Ти се допадна оваа пица? Ако ти требаат идеи за посни рецепти, разгледај ги моите профили и заследи ме на:

рецепт за посна пица

Може да ти се допадне и рецептот за Печени посни ролнички со тиквички и моркови – од кујната на Марија Кочовска.

*Рецептот е овозможен од Млекара Тетово.

Сподели: