Посни кифлички без масло 1

Посни кифлички без масло

Доколку немате идеја што вкусно да подготвите за време на постите, ние имаме супер предлог за вас. Направете си посни кифлички без масло, кои се погодни и за постење во строги пости кога се готви на вода. Тие се меки и вкусни, па кој би рекол дека и посното не може да биде вкусно?

Уживајте во постите со меки домашни кифлички. Одлични за слави, имендени и други семејни прослави, па и за секој ден кога немате баш многу намирници на располагање, а ви се јаде нешто месено и домашно.

Посни кифлички без масло 2

Состојки:

  • 400 мл млака вода
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 лажичка куркума
  • 2 лажички сол
  • 1 лажичка киселина
  • 20 г свеж квасец
  • 700- 750 г брашно
  • 1 ќесичка прашок за печиво

Смеса за премачкување:

  • 100 мл вода
  • 1 лажичка брашно
  • малку сол.

Подготовка:

  1. Во длабок сад за месење ставете ги квасецот, шеќерот, 1 лажичка брашно и малку млака вода.  Измешајте ги сите состојки и садот ставете го на топло месото 10-тина минути за да се активира квасецот.
  2. Брашното пресејте го и измешајте го со прашокот за печиво.
  3. Откако квасецот ќе нарасне, во садот додајте ги претходно припременото брашно, солта, куркумата, остатокот од водата и киселината. Брашното додавајте го полека, по потреба додека замесите меко тесто.
  4. Замесеното тесто покријте го со кујнска крпа и оставете го да нарасне околу 30 минути.
  5. Откако тестото ќе го удвои својот волумен, кратко размесете го и поделете го на два дела.
  6. И двата дела расучете ги во кора со кружна форма. Во зависност од тоа колкави сакате да ви бидат кифличките секој од круговите поделете го на осмини, а за помали кифлички извадете 12 „триаголници“ од кружното тесто.
  7. Секој „триаголник“ засечете на две места на средината и завиткајте го во форма на кифла.  Постапката повторувајте ја додека го потрошите целото тесто.
  8. Готовите кифлички наредете ги во плех за печење кој може да го обложите со хартија за печење или да го поросите со брашно. Вака подготвените кифлички оставете ги да надојдат и да да ја дуплираат својата големина.
  9. Во меѓувреме подгответе ја смесата за премачкување. Во сад зовријте ја водата со сол и брашно.
  10. Откако кифличките ќе ја дуплираат својата големина, може да ги премачкате со подготвената жешка смеса од брашно, сол и вода. По желба поросете ги со сусам.
  11. Печете ги во претходно загреана рерна на 200 степени, околу 30 минути.
  12. Печените кифлички покријте ги со кујнска крпа. На тој начин кифличките ќе бидат меки внатре, а ќе имаат крцкава кора. Послужете ги додека се топли. На здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: Посни кифли со фил од печурки и компири.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: