Пробајте го нашиот рецепт за посни крофни со лимон. Даниела е наша редовна авторка и многу талентирана во кујна, а овој рецепт доаѓа токму од нејзините вешти раце.

Состојки:
- 500 гр брашно
- 300 мл топла вода
- 9 лажици масло
- 1 квасец
- 1/2 лажица сол
- 2 лажици шеќер
- 1 лимон
- 50 гр шеќер во прав за посипување
- 500 мл масло за пржење.
Подготовка:
- Квасецот се става во длабок сад, па во садот се додава водата заедно со шеќерот и 2-3 лажици брашно.
- Брашното се просејува и се додава во садот со квасецот.
- Во садот се додаваат солта и маслото.
- По желба во благите крофни изрендајте ја кората од лимонот, а ако не сакате, може да го изоставите, што почесто е случај доколку се одлучите за солена варијанта.
- Тестото се остава да нарасне, а потоа на набрашнета маса со помош на чаша се сечат крофни.
- Потоа крофните се оставаат во набрашнет плех да нараснат.
- Нараснатите посни крофни се пржат во масло кое не е многу врело, додека заруменат од двете страни. Додека се топли се поросуваат со шеќер во прав.
Рецептот го испратил: Даниела Џогова.