Уште еден традиционален и превкусен рецепт кој почесто се прави во зимскиот период! Драги читатели, можеби вашите баби или мајки приготвувале питулици, кои претставуваат печени кори направени од брашно, вода и малку сол. Питулиците се посни и традиционално се прават за Бадник, но може да ги направите во било кое време. Може да ги послужите со сирење, мармалад или друг фил по желба. Освен тоа, добра идеја е да ја направите и оваа потпечена солена торта со питулици и сирење.
Постапката за подготовка е иста како и за палачинките, само што питулиците се посни и се потенки. И благодариме на Катерина, за убавиот рецепт!
Состојки:
- 1 литар вода
- 1 лажичка сол
- брашно по потреба.
Фил:
- 200 гр рикота (во замена може да користите изварка, урда)
- 100 гр младо кравјо сирење
- 100 гр младо козјо сирење.
За премачкување:
- масло по потреба
- 1 белка.
Подготовка:
- Прво, подгответе ја смесата за питулиците.
- Во подлабок сад ставете ги водата и солта, и постепено со постојано мешање додавајте брашно, се додека се добие смеса за нијанса поретка од онаа смеса за палачинки.
- Нелепливата тава за палачинки ставете ја на оган да се загрее. Во загреаната тава ставете неколку капки масло и додавајте со црпалка од смесата. Смесата распоредете ја во тавата и печете од двете страни, исто како палачинки.
- Во друг сад помешајте ги сите сирења и сосема малку посолете.
- Во кружна тава попрскајте малку масло и ставете една питулица. Питулицата попрскајте малку со масло, нанесете од филот, пак ставете питулица, попрскајте малку со масло, ставете од филот и повторувајте додека ги потрошите питулиците. Последната питулица, премачкајте ја со белка од јајце и попрскајте со масло. Вака наредената торта со питулици исечете ја на 8 парчиња и печете ја во загреана рерна на 200 степени за време од 30 минути.
- Послужете со јогурт. На здравје!
Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.
Ви предлагаме да прочитате: Испробан рецепт за домашни посни питулици.