„Идеален летен сладок хит! Ова е највкусната сладолед торта која треба да ја пробате ова лето! Фантастично изгледа, а вкусот со три чоколада и јагоди ќе ве освои на прв залак. Мус и сладолед во совршена комбинација за љубителите на убави десерти.
Инспирацијата за тортата ја пронајдов на интернет и многу ми се допадна, па веднаш го зазеде првото место за избор на десерт. Обожавам брауни колач, а филовите со млечно, бело чоколадо и јагоди ме освоија. Уште пред да ја направам претпоставив дека ќе биде вкусна, но верувајте дека е уште повкусна од тоа што изгледа. Нека биде ваш избор за роденденска торта или за друг повод. “ – вели Марија.

Состојки:
За брауни колач:
- 200 г чоколадо за готвење
- 200 г путер
- 60 г какао
- 65 г брашно
- 1 лажичка прашок за пециво
- 180 г шеќер
- 4 јајца
- прстофат сол.
За чоколаден фил:
- 300 мл слатка павлака
- 200 г млечно чоколадо.
За фил со јагоди:
- 300 г јагоди
- 60 г шеќер
- 200 мл слатка павлака
- 1 ќесичка желатин.
За фил со бело чоколадо:
- 300 мл слатка павлака
- 200 г бело чоколадо.

Подготовка:
- Чоколадото искршете го на коцки. Во сад на пареа или тивок оган ставете го заедно со путерот и измешајте додека се растопат. Садот тргнете го на страна.
- Во сад ставете ги брашното, прашокот за пециво и какаото од Витаминка. Измешајте ги, а потоа пресејте ги со сито. Во садот со брашното додајте ги шеќерот и солта. Измешајте и додајте ја смесата со чоколадо и путер. Мешајте со жица за матење и додавајте ги јајцата едно по едно.
- Калапот за торта (26 см) обложете го со хартија за печење, па ставете ја смесата за колачот. Израмнете и ставете го колачот да се печи во загреана рерна на 180 степени за време од 25 – 30 минути.
- Печениот колач оставате го да се излади за време од 1-2 часа.
- Колачот ставете го врз чинија за торта, а околу него поставете го обрачот од калапот за торта, така што внатрешните страни ќе ги обложите со хартија за печење.
- Јагодите измијте ги, исчистете ги и изблендирајте ги. Искористите максимално 350 мл пире од јагоди. Желатинот ставете го во мал сад и додајте 50 мл вода. Измешајте и оставете го да набабри за време од 5-10 минути. Потоа растопете го на тивок оган. Пирето од јагоди и шеќерот ставете ги во сад на оган. Кратко варете ги и тргнете го садот од огнот. Додајте го желатинот, измешајте и оставете го филот да се излади на собна температура.
- Млечното чоколадо и 100 мл слатка павлака ставете ги во мал сад на тивок оган. Мешајте додека чоколадото се растопи и состојките се соединат. Садот тргнете го од огнот и оставете го да се излади. Смесата треба да биде млака.
- Во друг сад на оган ставете ги белото чоколадо и 100 мл слатка павлака. Штом се соединат, садот тргнете го од оган и оставете го да се излади. И овој фил треба да биде млак.
- Преостанатата слатка павлака изматете ја со миксер додека се добие не многу цврст шлаг. Шлагот поделете го на три дела. Во едниот дел додајте ја смесата со млечно чоколадо и измешајте со шпатула. Во другиот дел додајте ја смесата со бело чоколадо и измешајте со шпатула, а во третиот дел додајте го пирето од јагоди.
- Врз бруни колачот ставете го чоколадниот фил и израмнете. Потоа нанесете го филот со јагоди, а на крај филот со бело чоколадо.
- Тортата ставете ја во фрижидер за време од неколку часа, а најдобро е преку ноќ. Внимателно отстранете го обрачот и хартијата за печење. Тортата може да ја замрзните и да ја послужите како сладолед во топлите денови. Декорирајте ја по желба и уживајте со sezahrana.mk. Превкусна е!

Совети плус од авторот:
- „Тортата може да ја печете и во калап со големина 28. Во тој случај намалете го времето на печење на 20 минути.
- Брауни колачот при печењето останува малку влажен во внатрешноста. По печењето оставете го целосно да се излади, а потоа ќе ја добие посакуваната текстура.
- Ако калапот не е доволно висок, пред да ја филувате тортата, направете продолжеток со помош на картони или пластика (јас користев организатори за фиоки).
- Во зависност од слатката павлака која ја користите, ако филовите не ви се доволно цврсти, пред нанесувањето на секој слој, тортата ставете ја во фрижидер околу 30 минути.
- И за крај, веќе размислуваш да ја направиш преубавата сладолед торта? Имаш прашања? – Пиши ми на Facebook или Instagram. Посети ги моите профили и пронајди ја твојата инспирација за подготовка на вкусно јадење или десерт. Може да ме следиш на:
- Facebook: Marija Kocovska
- Instagram: @kocovska.marija
А штом ја направиш тортата, испрати ми ги фотографиите или означи ме на твојата објава. Со задоволство ќе ги споделам на стори. И најважно од сѐ – приготви ја со љубов и сподели ја со најблиските.“ – додава Марија.

Автор на рецепт и фотографии: Марија Кочовска, @kocovska.marija.
Ви предлагаме да прочитате: Чоколадирани колачи со кокос.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Спонзориран рецепт.