Солена торта со блитва и сирење 1

Солена торта со блитва и сирење

Ова е наша верзија од стар рецепт за солена торта со блитва и сирење. Практична за носење, а му се допадна на сите кои ја пробаа. Одлична е за целото семејство!

Блитвата и сирењето и даваат вкус кој мами да посакате уште, а јогуртот овозможува чувство на сочност и свежина во секое залче… Верувајте, треба да пробате за да го почувствувате уживањето.

Солена торта со блитва и сирење 2

Може да ве интересира: Безглутенска солена торта со урда и зеленчук.

Состојки:

  • 4 јајца
  • 1 чаша јогурт
  • 1 лажиче сол
  • 250-300 гр сирење
  • 1 и 1/2 чаша брашно
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • 2 грста сечкана блитва
  • 50 мл масло.

Подготовка:

  1. Најпрво измијте ја и исечкајте ја блитвата.
  2. Јајцата матете ги со миксер додека се претворат во густ крем, односно додека убаво се познава трага од маталките.
  3. Сирењето изрендајте го во одделен сад.
  4. Потоа во садот со матените јајца додајте го јогуртот, маслото и малку промешајте со лажица.
  5. Додајте го брашното и печивото и убаво измешајте со лажица.
  6. Додајте ги сирењето и блитвата, па посолете малку по вкус – зависно од тоа колку е солено сирењето.
  7. Откако ќе ја измешате целата смеса, ставете ја да се печи во претходно обложена тава со хартија за печење и во загреана рерна на 180 степени. Печете околу 20 минути или додека добие румена боја површината на солената торта.

Ви препорачуваме да прочитате: Солена торта со спанаќ и изварка без глутен.

Сподели: