Солен ролат со спанаќ и сирење

Солен ролат со спанаќ и сирење

Ако имате прослава која наближува, било каква свеченост, роденден или едноставно сакате да имате пријатна глетка која се дегустира, нашиот предлог за солен ролат со спанаќ и сирење е вистинска добитна комбинација!

Рецептот за овој солен ролат го направи и фотографира нашата пријателка trydiani од Бугарија, а нас многу ни се допадна и со задоволство го споделуваме со вас.

Солен ролат со спанаќ и сирење

Состојки:

  • 45 гр путер
  • 1/3 чаша брашно
  • 200 мл млеко
  • 3 јајца
  • 1/4 чаша пармезан или ситно рендано тврдо сирење
  • 1 до 2 лажици свеж копар, сечкан
  • Сол, црн пипер и морско оревче, по вкус

За фил:

  • 2 чаши исечкан свеж спанаќ
  • 1 чаша кромид
  • 1/4 чаша рендано тврдо сирење
  • 1/4 чаша печени семки од сончоглед или ореви
  • 1 лажица паштета од маслинки или зелени маслинки
  • 1 до 2 лажици маслиново масло
  • 2 лажици свеж копар, нане и лимонска трева
  • Сол, црн пипер и морско оревче, по вкус
  • 150 гр крем сирење или рикота (во замена може да се користи изварка)

Подготовка:

  1. Во тава за печење со димензии 20×20 см, ставете харија за печење, премачкајте ја со масло и посипете ја со брашно.
  2. Скршете ги јајцата и оддвојте ги жолчките од белките.
  3. Во длабока тава на оган ставете го путерот да се растопи и додадете го брашното. Прпоржете го додека добие златно-жолта боја, а потоа се налејте го млекото. Смесата постојано мешајте ја додека се згусни.
  4. Додадете го ренданото тврдо сирење и мешајте за да се растопи сирењето.
  5. Оставете го садот кратко време да се излади и потоа додадете ги жолчките една по една, и мешајте со лажица. Во смесата додадете сол по вкус, црн пипер и морско оревче и оставете ја да се излади.
  6. Во друг сад, пенасто изматете ги белките и внимателно додадете ги во претходно подготвената смеса со жолчките и убаво промешајте. Смесата ставете ја во подготвената тава и печете на 180ºС за време 25 – 30 минути.
  7. Откако ќе се испече, тавата прекривајте ја со влажна крпа и превртете го пандишпанот врз крпата. Отстранете ја хартијата за печење, а потоа се заменете ја со нова хартија и се формирајте го пандишпанот како ролат. Оставете го да се излади неколку часа или ставете 1-2 часа во ладилник.
  8. Подготвува на фил: Во тава на оган, ставете една лажица масло и пропржете ги спанаќот и кромидот. Зачинете со сол, црн пипер и морско оревче по вкус, додадете го кашкавалот или сирење по вкус, паштета од маслинки, зачините и печените семки. Добиената смеса може дополнително да ја миксирате во кујнски блендер со уште една лажица маслиново масло.
  9. Врз пандишпанот ставете крем сирење, а над него од подготвениот фил. Формирајте го ролатот, завиткајте го со алуминиумска фолија и ставете го во фрижидер да се стегне околу 3 часа. Изладениот солен ролат, исечете го на парчиња и послужете. На здравје!

Сподели: