Ако барате вкусен специјалитет за вашата трпеза, ви предлагаме да направите сусам погача, која има феноменален вкус и меко мирисно тесто. На блогот Kuhinica Mignone, го пронајдовме овој рецепт за погача кој сигурно ќе ви се допадне и вам.

Состојки:
- 1 кг брашно
- 50 грама свеж квасец
- 1 мала лажичка шеќер
- 2 мали лажички сол
- 1 лажици киселина
- 2 јајца
- 150 мл масло
- ½ литар млеко
- 1 јајце за премачкување
- сусам по потреба.
Подготовка:
- Квасецот ставете го во сад за месење и додадете 50 мл топло млеко, една лажичка шеќер и една лажичка брашно. Измешајте добро и оставете 10 минути за да нарасне квасецот.
- Во садот додадете ги останатите состојки и замесете средно меко тесто. Тестото оставете го да нарасне 20 минути.
- Потоа формирајте 6 топчиња, а секое од нив исукајте го во правоаголна кора и завиткајте го како ролат. Сплетете плетенки од два ролати, така што на крајот треба да добиете 3 плетенки (следете ги инструкциите на сликата).
- Калапот за печење премачкајте го со масло, а на дното ставете круг од хартија за печење. Оставете ја погачата да нарасне за време од 1 час.
- Пред пречење, премачкајте ја погачата со изматено јајце и наросете ја со сусам. Ставете ја во долниот дел на не загреена рерна за печење и печете ја 15 минути на 250 степени, а потоа намалете ја температурата на 200 степени и печете ја уште 30 минути. На половина печење проверете ја погачата и по потреба покријте ја со хартија за печење.
- Печената сусам погача оставете ја во калапот малку да се излади, а потоа внимателно извадете ја на чинија.
