,,Превкусно, нискокалорично и полно со здрави состојки! Лесно јадење кое е совршен оброк за вечера и дава чувство на леснина и енергија! Нов начин да се сладите, пробајте го моето неодоливо суфле со кашкавал и модар патлиџан.” – топло препорачува Катерина Шамбевска Спасеновска.
Таа е една од уредниците на sezahrana.mk и ако сакате повеќе креативни и проверени рецепти од неа, посетете ги нејзините профили на Instagram – @katerina.shambevska и Facebook – Katerina Sambevska Spasenovska.

Состојки:
За 1 порција:
- 1/3 модар патлиџан
- 1/2 црвен домат на коцки
- 1/3 зелена пиперка на коцки
- 1 лажиче путер
- сол, црн пипер и нане по вкус
- 3 лажици вода
- 1 лажица сечкан магдонос
- 2 јајца
- 2-3 лажици рендан Кораб овчи премиум кашкавал.
Подготовка:
- Модриот патлиџан измијте го, па насечете го на потенки кругови без да го лупите, а потоа круговите насечете ги на ленти.
- Путерот нанесете го врз лентите модар патлиџан. Може да го стопите или со нежно триење да го распоредите на лентите.
- Зачинете со сол, црн пипер и нане, па промешајте.
- Додајте ја претходно сечканата пиперка и половина од коцките од доматот.
- Во глинен или друг помал сад, ставете да се печи на 220 степени, околу 20 минути.
- За тоа време, добро изматете ги јајцата со виљушка, а потоа во нив додајте го кашкавалот, преостанатиот домат на коцки и магдоносот.
- Печете уште 5 до 8 минути и на здравје!
Совети плус:
- Наместо нане, може да ставите и оригано, убаво е многу и така.
- По желба, налејте 1 лажиче Кораб јогурт одозгора.
- Ако правите во поголема тава за повеќе лица, јајцата изматете ги со миксер.
- Слободно бидете креативни и ,,играјте” со зеленчукот, менувајте го по желба и спрема тоа што имате дома.
Препорака од авторот:
Ако ви се допадна рецептот, разгледајте ги моите профили каде објавувам испробани рецепти креирани во мојата кујна и заследете ме:
- Instagram:@katerina.shambevska
- Facebook: Katerina Sambevska Spasenovska.
Автор на рецепт и фотографии: Катерина Шамбевска Спасеновска, @katerina.shambevska.
Ви препорачуваме да прочитате: Топено сирење од урда и кашкавал.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Поддржан рецепт.