cokoladna integralna torta

Чоколадна интегрална торта со брусница

Имаме нов рецепт за чоколадна интегрална торта, приготвена во нашата кујна! Особено ќе им се допадне на сите љубители на здравите рецепти, затоа што е направена со кафеав шеќер, интегрално брашно и брусница.

Исто така им ја препорачуваме на сите мајки и баби кои сакаат да приготват нешто здраво за нивните деца и внуци. Едноставна, здрава и вкусна!

чоколадна интегрална торта

Состојки:

  • 3 јајца
  • 5 лажици кафеав шеќер
  • 1 мала лажичка ексктакт од ванила или една ќесичка ванилин шеќер
  • 5 лажици интергрално брашно
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • 2 лажици чоколадно какао
  • 2 лажици вода
  • 50 гр брусница.

Подготовка:

  1. Рерната пуштете ја да се загрева на 220 степени.
  2. Во сад за матење ставете ги јајцата и шеќерот. Изматете ги со миксер додека шеќерот се растопи и се добие густа смеса.
  3. Брашното ставете го во длабок сад и измешајте го со прашокот за печиво. Потоа додајте го какаото и измешајте.
  4. Земете сито или цедилка и врз неа ставете од смесата со брашното. Исејте ја врз садот со матените јајца. Оваа постапка е важна за да се добие убава чоколадна смеса без грутчиња. Со лажица измешајте ја смесата и додајте ја водата и екстрактот од ванила. Измешајте и додајте ја брусницата.
  5. Тавата (големина 26) обложете ја со хартија за печење, а потоа турете ја смесата и израмнете ја. Потоа наросете ја со кафеав шеќер.
  6. Во загреаната рерна ставете ја тортата да се печи за време од 15 до 20 минути. Штом тортата е готова (проверете со чепкалка), извадете ја од рерната и оставете ја да се излади. Потоа, изладената чоколадна интегрална торта исечете ја парчиња и послужете ја. На здравје!

Ви предлагаме да прочитате: Интегрална посна торта со јаболка.

Сподели: