Приготвена и испечена во нашата кујна! Сите љубители на посни десерти овој пат ќе ги почестиме со посна торта со јаболка и кокос.
Поедноставна и поевтина за правење, нема. Не ги обожаваме комплицираните рецепти, па затоа секогаш бараме рецепт кој е лесен и секој ќе може да го направи. Па, драги пријатели време е за чоколадната посна торта со јаболка, кокос и арома на ванила и цимет.
Состојки:
- 1 кг јаболка
- 4 филџани шеќер
- 1 лажица сода бикрабона
- 1 лажица екстракт од ванила
- цимет по вкус
- 2 филџани масло
- 2 филџани вода
- 8 филџани брашно
- 100 грама кокос
- 2 лажици чоколадно какао.
Подготовка:
- Јаболката измијте ги и излупете ги. Потоа изрендајте ги на крупната страна на рендето и ставете ги во длабок сад. Во садот додајте го шеќерот и добро измешајте. Додајте ги и сода бикарбоната, ванилата и поросете цимет по желба.
- Оставете ги јаболката да стојат за време од 1 часа.
- Потоа во садот додајте ги маслото и водата. Измешајте ги состојките.
- Брашното и какаото измешајте ги по посебен сад. Потоа, додајте ги во смесата со ренданите јаболка. На крај, додајте го кокосот.
- Смесата ставете ја во правоаголна тава (големина број 40) обложена со хартија за печење. Печете во загреана рерна на 220 степени за време од 10 до 15 минути, а потоа намалете ја температурата на 180 степени и продолжете со печење уште 45 до 60 минути. Печената посна торта со јаболка оставете ја да се излади, а потоа исечете парчиња по желба. Пред служење секое парче поросете го шеќер во прав. На здравје!
Ви препорачуваме да прочитате: Брза посна торта со кокос и портокал.